ČULA SAM PUCANJ I ISTRČALA NAPOLJE, A MRTAV FAZAN MI JE PAO ISPRED NOGU: Meštani sela kod Topole u strahu od zalutalih metaka
Foto: Shutterstock

ČULA SAM PUCANJ I ISTRČALA NAPOLJE, A MRTAV FAZAN MI JE PAO ISPRED NOGU: Meštani sela kod Topole u strahu od zalutalih metaka

Srbija -

Sezona lova na divljač širom Srbije je u punom jeku, a nedelja je dan kad su šumski tragači najaktivniji. Međutim, prema rečima meštana sela Krćevac kod Topole, lovci sve češće sa svojim psima prilaze u neposrednu blizinu njihovih domova, zbog čega se plaše i za svoju bezbednost.

- Nije prvi put da se to dešava, bukvalno su nam ušli u dvorište. Dete je bilo napolju samo sam čula pucanj i u strahu istrčala napolje, fazan je proleteo pored kuće a lovci njih trojica su bili na oko 30 metara od naše porodične kuće. Strahujemo, ipak ovde ima dece, ima domaćih životinja oko kuće, ne bi trebalo toliko blizu da prilaze - priča zabrinuta majka iz Krćevaca.

Kako kaže, ovakve situacije su se dešavale i ranije, čak su im jednom prilikom lovački psi udavili živinu.

- Pre dve godine, psi su nam podavili kokoške, zatekli smo ih u dvorištu, lovaca nije bilo nigde. Sada smo ih videli kako tragaju za fazanom baš oko same kuće. Prinuđeni smo da nedeljom budemo u kući i da ne izlazimo napolje dok lov ne prođe - kaže ona sagovornica.

Ona strahuje i od zalutalih metaka i napominje da zakon o lovu zabranjuje lov u pojasu uz naseljeno mesto. Međutim, u praksi je situacija dosta drugačija i nesavesnim lovcima je teško stati na put.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track