SLAVSKI KOLAČ NA ARANĐELOVDAN: KUD Karadžić simbolično obeležava veliki vewrski praznik
Foto: T. Ilić

Predstavnici svih sekcija Kulturno-umetničkog društva "Karadžić"

SLAVSKI KOLAČ NA ARANĐELOVDAN: KUD Karadžić simbolično obeležava veliki vewrski praznik

Srbija -

LOZNICA - Predstavnici svih sekcija Kulturno-umetničkog društva ‘’Karadžić’’ u nedelju će, u 12 časova, uz poštovanje svih epidemijskih mera, simbolično obeležiti Aranđelovdan uz osvećenje žita i lomljenje slavskog kolača. To će biti učinjeno bez masovnijeg okupljanja članstva i druženja, ali ni u vreme pandemije koronavirusa tradicija neće biti prekinuta.

Iz Uprave KUD ‘’Karadžić’’ podsećaju da su se 1892. godine, članovi tadašnje ‘’Podrinske sloge’’ dogovorili da dotadašnje ime Družine promene i da iz pijeteta prema Vuku Stefanoviću Karadžiću, koji je umro u Beču 1864, daju ime Pevačko društvo ‘’Karadžić“, koje se, iz godine u godinu, razvijalo i u Loznici bilo stub kulturnog života. Društvo je uzelo porodičnu slavu Vuka Karadžića, Aranđelovdan i slavilo je i obeležavalo sve do 1943. godine, otkada nastaje višedecenijska pauza.

Obeležavanju ovog značajnog pravoslavnog svetitelja Karadžićevci i KUD ‘’Karadžić“ vratili su se posle pola veka, 1993. godine, otkada je ponovo uspostavljen kontinuitet slavljenja i obeležavanja Aranđelovdana u prostorijama Društva u Vukovom domu kulture koje i danas traje.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja