OVAKO IZGLEDA CRKVA IZGRAĐENA PO ŽELJI PATRIJARHA IRINEJA: Insistirao je da svetinja u njegovom rodnom selu bude što skromnija
Foto: RINA

hram u rodnom s

OVAKO IZGLEDA CRKVA IZGRAĐENA PO ŽELJI PATRIJARHA IRINEJA: Insistirao je da svetinja u njegovom rodnom selu bude što skromnija

Srbija -

Čačak – Prošlo je tačno godinu dana od kako se upokojio patrijarh srpski gospodin Irinej. On je od posledica infekcije korona virusa preminuo u 90. godini života u VMC Karaburma. Jedna od njegovih poslednjih želja bila je izgradnja crkve u rodnom selu Vidova nadomak Čačka i upravo ta njegova želja uskoro će biti potpuno ostvarena.

crkva u selu Vidova
foto: RINA

„Crkva će biti uskoro završena, a planirano je da u narednih šest meseci bogomolja bude i osvećena. Tužno je što tada sa nama neće biti naš patrijarh. Dok je bio živ ubačen je nameštaj i oslikan parohijski dom. Sada su urađeni fasada i asfalt, a u toku je parterno uređenje oko hrama. Ostalo je da se privedu kraju odrđeni radovi i moći ćemo sa ponosom da dolazimo u svetinju na istočnim obroncima Kablara, u selo u kom je rođen naš nikad prežaljeni patrijarh“, izjavio je za RINU Vladimir Ristović član odbora za izgradnju.

crkva u selu Vidova
foto: RINA

Patrijarh Irinej crkvu u Vidovi obišao je nekoliko meseci pre svoje smrti. Po njegovoj želji najverovatnije će biti posvećena Uspenju presvete Bogorodice, a njenu izgradnju pomogao je verujući narod. Radova se prihvatio i provereni majstor, profesor Falulteta tehničkih nauka u Kragujevcu, dr Miloš Radovanović. Crkva ima oko 90 kvadrata, pripada redu manjih, skromna i po materijalu i po svemu, ali su se neimari trudili da na arhitektonski i na drugi način dobije jednu finu duhovnu dimenziju kakvu zaslužuje.

crkva u selu Vidova
foto: RINA

„Najžalije mi je što ujak nije dočekao završetak gradnje crkve koju je silno želeo. Zadnji put kad je bio u našem selu, dolazio je samo zbog ove crkve. Insistirao je da svetinja bude što skromnija i da se ne razmećemo skupim detaljima, a jedina želja bila je da se ispred crkve nadogradi trem što smo mi i učinili““, ispričao je Slobodan Kovačević sestrić pokojnog patrijarha.

Rodna kuća patrijarha Irineja nalazi se na 300 metra od mesta gde je sagrađena crkva, a u domaćinstvu u kojem je patrijarh Irinej rođen i proveo prve godine svog života danas živi njegov rođak koji je poslednji put video patrijarha nekoliko meseci pred smrt.

crkva u selu Vidova
foto: RINA

„Nikad nije zaboravio svoje rodno selo, dolazio je da obiđe radove na crkvi koja se podiže u njegovu čast na brdu iznad naših kuća. To je bio veliki čovek, koji je svima pomagao i rečima i delima. Uvek je bio tu da sasluša i razume. Velika je čast biti u srodstvu sa njim i vući iste korene. Pamtim ga kao divnog strica i pravog duhovnika. Svako ko ga je bar jednom video u životu imao je za njega samo divne reči, jer takav čovek se samo jednom rađa“, kaže patrijarhov rođak.

Patrijar srpski Irinej rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka kao Miroslav Gavrilović. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu 1951. godine, a zatim Bogoslovski fakultet u Beogradu. Zamonašen je u manastiru Rakovici 1959. godine.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track