SVEČANOST U KRALJEVU: Na aerodromu Lađevci svečano obeležen Dan 98. vazduhoplovne brigade
Foto: Kurir/J.S.

uspešno izvršili postavljene zadatke

SVEČANOST U KRALJEVU: Na aerodromu Lađevci svečano obeležen Dan 98. vazduhoplovne brigade

Srbija -

KRALJEVO - Izložbom sredstava ratne tehnike i dodelom nagrada najboljim pripadnicima, na aerodromu „Lađevci” kod Kraljeva u petak je svečano obeležen Dan 98. vazduhoplovne brigade.

- U prethodnih godinu dana uspešno smo izvršili postavljene zadatke i postigli ono što je od nas očekivano. Traženo je dosta, više od 20 učešća u domaćim i međunarodnim vežbama. Prvi put jedinica je učestvovala na Združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem noću, gde su se posebno istakli helikopteri Mi-35 i 353. izviđačka eskadrila sa daljinski pilotiranim vazduhoplovom, rekao je ovom prilikom brigadni general Zoran Prodanović, komandant 98. vazduhoplovne brigade.

Aerodrom Morava, Lađevci
foto: Kurir/J.S.

Prema njegovim rečima, u junu mesecu ove godine održana je vežba, na kojoj je, posle 20 godina, 241. lovačko - bombarderska eskadrila podigla punim kapacitetima avione “Orao” i prikazala svoju borbenu moć.

- Zadaci prihvata i obuke helikoptera Mi-35, helikoptera H-50 i daljinski pilotiranog vazduhoplova takođe su izvršeni u potpunosti. Ono što nas u narednom periodu očekuje je dalji nastavak opremanja jedinice i obuke koje će, kao i do sada, biti na maksimalnom mogućem nivou. Na tome svim pripadnicima jedinice čestitam i neka nam je svima srećan današnji dan, kazao je komandant 98. vazduhoplovne brigade.

1 / 11 Foto: Kurir/J.S.

On je podsetio da se Dan 98. vazduhoplovne brigade obeležava u znak sećanja na 28. novembar 1949. godine, kada je formiran 198. jurišni puk, čiji je naslednik 98. lovačko - bombarderski avijacijski puk, koji ima najdužu tradiciju od svih jedinica koje su ušle u sastav sadašnje brigade.

- To je bila i najstarija formirana jedinica u nekadašnjem ratnom vazduhoplovstvu i protivvazdušnoj odbrani i od tada u kontinuitetu permanentno teče istorijat jedinice, naveo je brigadni general Prodanović.

Aerodrom Morava, Lađevci
foto: Kurir/J.S.

Današnja brigada, inače, formirana je 13. juna 2007. godine integracijom jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane baziranih na aerodromima Lađevci i Niš - 161. i 265. vazduhoplovne baze, 98. lovačko - bombarderskog i 119. helikopterskog puka, kao i odeljenja 353. izviđačke avijacijske eskadrile.

Svečanosti na aerodromu u Lađevcima kod Kraljeva prisustvovao je i komandant RV i PVO general - potpukovnik Duško Žarković.

Kurir.rs/J. S./FOTO: J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track