01:38

DUŠKOVO IMANJE JE PRAVA ARHEOLOŠKA RIZNICA! Na ovom mestu je pronašo čak dva artefakta OGROMNE ISTORIJSKE VREDNOSTI

bogatstvo na rudniku

DUŠKOVO IMANJE JE PRAVA ARHEOLOŠKA RIZNICA! Na ovom mestu je pronašao čak dva artefakta OGROMNE ISTORIJSKE VREDNOSTI (VIDEO)

Srbija -

Imanje Duška Mirkovića je riznica pravog arheološkog bogatstva jer je u poslednjih nekoliko godina u malinama u dvorištu pronašao čak dva artefakta.

Prvo je još u detinjstvu pronašao rimski tropreg, kompoziciju iz tri dela -koju su činili tri konja, kola i ratnik sa kopljem u ruci, da bi pre deset godina u cigli koju je razbio otkrio minijaturnu figurinu s početka 2. veka.

Duško Mirković
foto: Kurir Tv

"Pronašao sam ga u kalupu, kad sam ga razbio unutra je bila figurina koja odaje erotski položaj žene. Ona potiče iz 113. godine, za vreme rimskih osvajanja ovih prostora i vladara Septimija Severa. Pravila se u našem današnjem kraju u skladu sa tadašnjim umetničkim trendovima. Mala je, negde oko 100 grama teška i 10-ak centimetara dugačka", kaže Mirković i dodaje da je figurina malo skulpturno delo koje staje u šaku.

Vrednost figurine procenjena je na 50.000 evra, a u muzeju je dobio i potvrdu da je reč o kulturnom dobru.

"Imam dokument, oni imaju pravo prečne kupovine, ali mi smo rešili da je zadržimo", poručio je Duško, opijen lepotom ovog izlivka.

Duško Mirković
foto: Kurir Tv

Figurica žene je bronzane boje, ima svoju patinu i jedan sloj koji je pokazatelj koliko je zaista stara. Na njoj se nalazi i pomalo bakra.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:48

PRONAĐENE ŽIVOTINJE SA LJUDSKOM GLAVOM: Prizor u selu kod Prokuplja šokirao naučnike (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track