HRABRI LJUDI: Užički vatrogasci u akciji, koja je po neviđenoj mećavi trajala satima, spasili iz smetova na Tari dvoje Beograđana
Foto: Instagram/mupsrbije

na lokaciji Dobro polje

HRABRI LJUDI: Užički vatrogasci u akciji, koja je po neviđenoj mećavi trajala satima, spasili iz smetova na Tari dvoje Beograđana

Srbija -

Hrabrom akcijom užičke vatrogasaca koja je po snažnoj mećavi na zavejanoj Tari trajala satima noćas spaseno je dvoje Beograđana koji su se kolima zaglavili na planini.

Beograđani Lj. S. i J. S. prebačeni su posle akcije u ambulanut Vojne ustanove TAra gde im je zbog promrzlina ukazana pomoć.

Tara, zavejani
foto: Instagram/mupsrbije

Prijava užičkoj Vatrogasnoj brigadi stigla je u 20 i 15 u subotu uveče, u vreme dok je planinom već besnela mećava. Meštanin Kremana prijavio je da mu je kum zavejan na mestu Bulibanovac na Tari, da im je vozilo sletelo sa puta i da je zaglavljeno u smetu. Šef smene Radomir Smiljanić sa kolegama Vidojem Stanojevićem, Milanom Selakovićem i Nemanjom Penezićem krenuli ka Tari džipom kojim su povezli i kvad sa gusenicama.

Sat kasnije stigli su na Bulibanovac gde je padao jak sneg, temperatura je bila četiri stepena ispod nule, vidljivost veoma mala. Dvoje Beograđana bili su u svojim kolima.

Tara, zavejani
foto: Instagram/mupsrbije

- Najteži posao za početak bio je da ih pronađemo, izlazili smo iz vozila, uključivali lampe, uključivali sirene da nas čuju i da nas navedu ka sebi jer nisu znali tačno gde se nalaze. Bili smo u kontaktu sa ljudima u kolima ali, oni nisu znali gde su, jednostavno nisu mogli da nam pomogu, da nas navedu do sebe - pričaju vatrogasci koji su bili u akciji.

U jednom trenutku vatrogasci su izašli iz vozila, krenuli da gaze smetove, da traže Beograđane. Ubrzo, ispred sebe su videli figuru čoveka u snegu, bio je to Beograđanin Lj. S. bio je promrzao, pokušali su, prateći Ljubomirove tragove da dođu do vozila gde je bila njegova saputnica, međutim, vetar je te tragove brzo zameo.

- Posle nekih 500 metara našli smo i žena, bila je prormzla, isrcpljena, konfuzna. Krenuli smo ka našim kolima, nosili smo je na rukama, menjali se, tako, kroz smetove, mećavu, pun kilometar - priča vatrogasac Nemanja Penezić.

Tara, zavejani
foto: Instagram/mupsrbije

Ubrzo je u pomoć pristoga o kolega Slobodan Sredojević iz Bajine Bašte koji je traktorom sa raonikom pročistio put pa su vatrogasci uspele da dođu do Kaluđerskih bara gde je Beograđanima ukazana pomoć.

- Za 20 godina koliko radim na ovim poslovima, čini mi se, nije bilo složenije, komplikovanije, neizvesnije i zahtevnije intervencije spasavanja ugroženih lica – kaže za „Kurir“ Saša Cicvarić, načelnik Štaba za vanredne situacije Užice.

(Kurir.rs/Z.Š.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track