POMODARSTVO ZATVARA SEOSKE ŠKOLE U ČAČANSKOM KRAJU: Roditelje sramota da im deca uče na selu, pa ih vode u grad PO SVAKU CENU
Ilustracija, Foto: Shutterstock

neočekivan problem

POMODARSTVO ZATVARA SEOSKE ŠKOLE U ČAČANSKOM KRAJU: Roditelje sramota da im deca uče na selu, pa ih vode u grad PO SVAKU CENU

Srbija -

ČAČAK - U čačanskom kraju gotovo da nema sela iz kojeg roditelji, koji žive u tim mestima, decu ne upisuju i vode u škole na području grada. Zato se neretko dešava da čačanska sela upravo zbog roditelja koji ne žele da njihova deca pohađaju nastavu u seoskim školama, ostaju bez obrazovnih ustanova.

Neverovatno je da pojedini roditelji decu voze i po više desetina kilometara do grada, i ako školu imaju u blizini kuće, pa čak i preko puta samog mesta stanovanja. Ova pojava naročito je postala uočljiva proteklih dana, kada su snegovi zavejali seoske saobraćajnice, pa su ti roditelji imali velike probleme da svoju decu bezbedno i na vreme isprate na časove.

- Ove nedelje smo jednu majku sa detetom, koja je autom sletela sa zaleđenog puta, traktorom i sajlama vadili iz ambisa u koji je vozilo skliznulo. Srećom, majka i dete su prošli nepovređeni. Međutim, nikom nije jasno zašto naše komšije dete već dve godine voze u gradsku školu, kada imamo lepu i uređenu seosku, koja je njima na 300 metara od kuće. Sasvim je izvesno da će seoska škola biti zatvorena, ako i ostali krenu njihovim putem - priča meštanin Bečnja, sela nadomak Čačka. On dodaje da su njegova deca niže razrede osnovne škole završila u školi u Bečnju, i da tamo nikakvih problema nije bilo. Ističe da su u seoskoj školi deca u prednosti, jer učitelj može da im posveti više vremena ponaosob, upravo zato jer u razredu nema po 30 đaka, kakav je slučaj u gradu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

I ako je za mnoge prevoz deteta nepotreban trošak u kućnom budžetu, roditelji koji su decu nižih razreda upisali daleko od mesta stanovanja, smatraju da će im se ta investicija u budućnosti isplatiti.

- U selu u kojem živimo, nema školice baleta, sporta, nema muzičke škole, nema bilo kakvih drugih aktivnosti koje bi mogle animirati decu, naročito onu koja poseduju određene talente. Gradska škola "Vuk Karadžić", u koje smo upisali dete pruža učenicima brojne mogućnosti od prvog dana, za ostalo tu su privatne školice, kojih u selu takođe nema - rekla nam je Maja, majka sedmogodišnjeg učenika iz sela u okolini Čačka. Ona kaže da ne radi i da joj ne predstavlja problem da dete svakodnevno odvozi i vraća iz škole.

Ranijih godina, prema tadašnjim propisima, roditelji su bili u obavezi da decu upisuju u školu koja im pripada u odnosu na mesto boravka. Takva praksa, navode u čačanskoj Školskoj upravi, više ne važi.

-Upoznati smo sa ovom pojavom, ali smo nemoćni da bilo šta preduzmemo, jer zakon roditeljima omogućava da svoju decu upisuju u škole po želji. Sve ovo se odražava i na dugoročan plan rada seoskih škola, jer nikada se ne zna koliko će dece biti upisano u prvi razred. Dakle, roditelji svojim odlukama direktno utiču na opstanak škole u njihovom mestu. Pritom, razlozi zbog kojih decu upisuju u grad su upitni - kaže Slađana Patrezanović, načelnica Školske uprave.

(Kurir.rs/D.Č.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track