USPEŠAN RAD UDRUŽENJA PČELARA I U ERI KORONE: Ćićevac jedinstven u Srbiji, na svakog žitelja dolazi po jedno pčelinje društvo
Foto: Kurir/Ž.M.

vredni kao pčelice

USPEŠAN RAD UDRUŽENJA PČELARA I U ERI KORONE: Ćićevac jedinstven u Srbiji, na svakog žitelja dolazi po jedno pčelinje društvo

Srbija -

ĆIĆEVAC - Udruženje pčelara Opštine Ćićevac ima 50 članova sa oko 7.300 registrovanih pčelinjih društava, a procenjuje se da ukupno ima oko 10.000.

U Opštini Ćićevac živi oko 10.000 stanovnika i u proseku na svakog žitelja dolazi po jedno pčelinje društvo, što je jedinstveni slučaj u Srbiji.

-Udruženje pčelara Ćićevca je vrlo aktivno u brojnim oblastima, počev od stručno obrazvonog do humanitarnog rada. Organizacija i posećenost stručnih predavanja iz pčelarstva je na visokom nivou. Na poslednjem predavanju u Porti crkve Svetog Pantelejmona u Lučini, koje je održao veliki pčelar mr Lev Plužnjikov iz Stalaća, bilo je 40 slušalaca, zbog ograničenja broja, a prisustvovali su i pčelari iz Varvarina, Ražnja i Paraćina. Korona je mnogo omela rad Udruženja u prošloj i ovoj godini, ali uspevamo da održimo kontinuitet u brojnim akcijama i aktivnostima, kaže predsednik Dragoslav Nagulić.

Dragoslav Naguluć, pčelar
foto: Kurir/Ž.M.

Udruženje je organizator tradicionalne godišnje manifestacije – Sajma meda, pčelinjih proizvoda i opreme u Stalaću, kojem prisustvuju pčelari iz cele Srbije, pa čak i iz Plovdiva iz Bugarske, a predavanja drže istaknuti stručnjaci iz zemlje i sveta (iz Moskve...).

Prema rečima predsednika Nagulića, Udruženje organizuje putovanja na sajmove i predavanja u Beograd i druge gradove, ali i obilazak manastira i drugih istorijskih mesta, kojem se odaziva veliki broj članova. Pčelari su posetili novosagrađeni Pogon za preradu meda u Rači i redovno učestvuju u svim aktivnostima Saveza pčelarskih organizacije Srbije (SPOS).

Pčele, Pčelari, Kiše, Med
foto: Shutterstock

Na konkursu SO Ćićevac za finansiranje pčelarske proizvodnje obezbeđeno je 80.000 dinara za lekove, lokalna samouprava pomaže rad pčelara, a obećala je obezbeđenje prostora za rad Udruženja. Pošto udruženje ima 20 pčelara učlanjenih u SPOS, steklo je pravo za izbor jednog predstavnika u Skupštinu ove asocijacije.

Udruženje je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, a Dragoslav Naguluć, predsednik, je dobitnik nagrade “Zlatne značke” SPOS-a.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track