OPŠTINA VARVARIN UVRŠĆENA U PROJEKAT ČISTA SRBIJA: Započeta investicija od 22 miliona evra
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

OPŠTINA VARVARIN UVRŠĆENA U PROJEKAT ČISTA SRBIJA: Započeta investicija od 22 miliona evra

Srbija -

U Obrežu su započeti radovi na izgradnji komunalne infrastrukture. Biće izgrađeno 28 kilometara kanalizacione mreže, a kroz projekat “Čista Srbija” u narednih godinu dana u opštini Varvarin biti završeno ukupno 45 kilometara nove kanalizacione mreže, koja će dobiti i četiri nova postrojenja za preradu otpadnih voda.

Projekat izgradnje komunalne infrastrukture “Čista Srbija” uz izgradnju Moravskog koridora, koji će biti najsavremeniji auto-put u Jugoistočnoj Evropi, biće pravi benefit ne samo za građane u Varvarinu, Ćićevcu, Stalaću, Pojatu, Kruševcu, Vrnjačkoj Banji i Kraljevu, već za celu našu zemlju. Odvojena su 22 milion evra za ekološke projekte u opštini Varvarin.

Pored Mesne zajednice Obrež, još na tri lokacije u opštini Varvarin biče izgrađeno postrojenje za preradu otpadnih voda i kanalizacionu infrastrukturu. Ljudima će biti omogućeno da imaju ekološke uslove kao što imaju građani Zapadne Evrope.

Prioritet je podizanje ekoloških standarda, a pre svega postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda jer bez toga nema budućnosti. Inače, projekat “Čista Srbija” pokrenut na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kaže se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infreastrukture.

Varvarin
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Trenutno Srbija ulaže u više od dvadeset lokalnih samouprava i gradi se potpuno nova kanalizaciona i kolektorska mreža i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Plan je da se u narednih četiri godine uloži više od četiri milijarde evra kako bi Srbija dobila komunalnu infrastrukturu kakvu imaju Francuska, Nemačka i Austrija.

Prema rečima predsednice opštine Varvarin dr Violete Lutovac Đurđević, ovo je najveća investicija u opštini Varvarin u prethodnih 30 godina.

Varvarin
foto: Kurir.rs/Ž.M.

- Vrednost ove investicije je oko 22 miliona evra i mi ćemo ovim novcem uspeti da sagradimo 45 kilometara kanalizacione mreže i 4 postrojenja za preradu otpadnih voda. Ministar Momirović i ja dobili smo informaciju od predstavnika kineske kompanije, koja je izvođač radova, da oni planiraju da za godinu dana završe kanalizacionu mrežu i do 2023. godine celokupnu izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, izjavila je Violeta Lutovac Đurđević, čelnica ove pomoravske lokalne samouprave.

Varvarin
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Prema rečima Nikole Petrovića iz Opštinske uprave Varvarin, u ovoj pomoravskoj opštini, u okviru projekta “Čista Srbija”, biće izgrađeno 44.738,63 metara kanalizacione mreže i četiri postrojenja za preradu otpadnih voda i to u Varvarinu, Selo Varvarinu, Obrežu i Gornjem Katunu.

Ukupna vrednost projekta u opštini Varavarin je 21.077.382 evra, a komunalnu infrastrukturu će graditi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC).

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track