OBRAZOVANJE UZ RAD: Otvorena izložba o Radničkom univerzitetu u Loznici
Foto: Kurir/T.I.

svakog radnog dana od 8 do 15

OBRAZOVANJE UZ RAD: Otvorena izložba o Radničkom univerzitetu u Loznici

Srbija -

U Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović u Loznici danas je otvorena dokumentarna izložba "Uloga Radničkog univerziteta u opismenjavanju i obrazovanju stanovništva Loznice u drugoj polovini 20 veka", autorke Biljane Radičević urednice obrazovnih programa u Centru za kulturu "Vuk Karadžić". Radnički univerzitet u Loznici postojao je tri decenije, a na 26 panoa prikazan je deo njegovog rada na obrazovanju stanovništva u drugoj polovini prošloga veka.

Biljana Radičević, Loznica, izložba
foto: Kurir/T.I.

Radičevićeva kaže da je ovo još jedan od projekat Centra za kulturu podržan od Ministarstva kulture i informisanja, a zahvaljujući tom ministarstvu i Gradu Loznici arhivska građa, koja postoji u ovoj ustanovi, a odnosi se na rad Radnički univerzitet je sistematizovana, jedan njen deo skeniran, a sa istraživanjem i skeniranjem dokumenata nastaviće se i narednih godina.

Biljana Radičević, Loznica, izložba
foto: Kurir/T.I.

- Deo koji je skeniran prikazan je na panoima i odnosi se na programske, obrazovne aktivnosti Radničkog univerziteta koji je obavljao od 1959. do 1989. Prikazana dokumenta se odnose na sve vrste obrazovnih programa, prijave ispita, indekse, spiskove učenika, a tu je i druga dokumentacija. Radnički univerzitet je prethodnik Centra za kulturu. Postojao je do 1989. kada tadašnja Skupština opštine Loznica osniva Kulturno-prosvetni centar koji je nastao od Radničkog univerziteta i Vukovog doma kulture, a ustanovi je prisajedinjen i Tršić i osnovana Stalna postavka slika Miće Popovića. Onda je devet godina kasnije njemu pripojen i Muzej Jadra i nastao je današnji Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’. Starijim građanima možda će izložba biti interesantnija jer su prikazana dokumenta koja se odnose na tadašnje ustanove i organizacije kao što su ‘’Viskoza’’, ‘’Drina’’, ili ‘’Jadar’’. Radnički univerzitet sarađivao je sa Mašinskim fakultetom u Beogradu krajem ’60. godina prošlog veka, a početkom ’70. i sa Tekstilnim školskim centrom iz Zagreba. Na Radničkom univerzitetu školovani su polaznici iz ‘’Viskoze’’ koja je doškolovavala svoje radnike za zanimanja vatrogasac i čuvar portir pošto nisu postojali redovni školski programi za ta zanimanja kao i za hemijsko-tehnološku struku – kaže autorka izložbe.

Biljana Radičević, Loznica, izložba
foto: Kurir/T.I.

Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu, rekla je na otvaranju da je ova izložba "lep prilog istorijatu Loznice" sa ciljem da ‘’svoju kulturnu baštinu što se tiče arhivske građe sačuvamo i predstavimo Lozničanima, ali i svim njenim posetiocima’’. Izložba je otvorena svakog radnog dana, od 8 do 15 časova, sve do 28. februara.

Biljana Radičević, Loznica, izložba
foto: Kurir/T.I.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track