VARVARIN PRUŽA PODRŠKU AGRARNOJ PROIZVODNJI: Poljoprivrednici dobili bespovratna sredstva
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

pomoć opštine

VARVARIN PRUŽA PODRŠKU AGRARNOJ PROIZVODNJI: Poljoprivrednici dobili bespovratna sredstva

Srbija -

Šest poljoprivrednih gazdinstava iz opštine Varvarin dobilo sredstva iz Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije.

Iz prvog javnog poziva Uprave za agrarna plaćanja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a u okviru sprovođenja programa bespovratnih sredstava Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije, koji finansira Međunarodna banka za obnovu i razvoj, dobilo je šest poljoprivrednih gazdinstava iz opštine Varvarin.

Varvarin
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe (PSSS) Kruševac Milan Petrović kaže:

-Poljoprivrednici su konkurisali za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme, prvenstveno za nabavku traktora, ali i za nabavku protivgradnih mreža. Odobrena su im sredstva u visini od 50% od ukupne investicije, koja finansira Svetska banka, tako da oni sad prelaze u postupak nabavke mehanizacije i opreme, u saradnji sa poslovnim bankama koje im odobravaju kredit od 40%, dok je učešće samih proizvođača 10%. Oni su uglavnom konkurisali za nabavku traktora do 80kW, ali se konkurisalo i za nabavku protivgradnih mreža, tako da se sad kreće sa realizacijom odobrenih projekata.

Varvarin
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Prema Petrovićevim rečima, maksimalni iznos koji jedno gazdinstvo može da dobije bespovratno je 20.000 evra, dok su firme mogle da računaju na 200.000 evra. Dodatna pogodnost ovog vida podsticaja je to što poljoprivrednik sav novac dobija unapred, odnosno pre kupovine mehanizacije i opreme i nema nikakvu prepreku za dalje ulaganje.

-Prioriteti pri odlučivanju i formiranju rang liste imali su žene vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, mladi poljoprivredni proizvođači i poljoprivrednici koji žive i rade u manje razvijenim, odnosno siromašnim opštinama. Pored ovih grupa, prednost su imali i oni proizvođači koji imaju komercijalni potencijal, ali još uvek mali kapacitet da se nadmeću za finansijske mere podrške poput IPARD-a, zaključuje Milan Petrovič.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track