STRATEŠKE INVESTICIJE U PRVOM PLANU: Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović o uspešnoj 2021. i planovima za ovu godinu
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

grad bez dugovanja

STRATEŠKE INVESTICIJE U PRVOM PLANU: Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović o uspešnoj 2021. i planovima za ovu godinu

Srbija -

Prošla 2021. godina je bila u znaku velikog jubileja - 650 godina od osnivanja Kruševca, kao srednjevekovne srpske prestonice. U skladu sa tim, centralna proslava je organizovana na najvišem nivou. U Kruševcu je gostovao najviši državni vrh, počev od predsednika i premijera Srbije do svih ministara u Vladi, a kao i svake godine svečanosti su prisustvovale i delegacije gradova pobratima.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je venac na Spomenik kosovskim junacima, kada je i svečano otvoren rekonstruisani Trg kosovskih junaka, jedna od najznačajnijih investicija prethodne godine. Predsednik je potom obišao rekonstruisanu zgradu Dijagnostičkog centra u krugu Opšte bolnice Kruševac i otvorio Fondaciju Brana Crnčević. U Kruševcu je održana sednica Vlade Republike Srbije nakon koje su najviši državni funkcioneri obišli više obnovljenih objekata u gradu. Prezentovan je projekat dogradnje i opremanja Regionalnog industrijskog tehnološkog parka, potpisan je ugovor o rekonstrukciji dva vrtića, otvorena nova fabrika „Obilićevo“ na Jasikovcu, položen kamen temeljac za stadion FK „Jedinstvo“, otvoren je park Šarengrad, a posećena je i lokacija Stari aerodrom gde su izgrađene saobraćajnice u dužini od 1,2 km.

Jasmina Palurović
foto: Kurir/Ž.M.

"Kruševac je bio posebno počastvovan dolaskom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija. U godini jubileja, na dostojan način smo se odužili i našem osnivaču velikom knezu Lazaru, kojem smo podigli spomenik. Na svečanoj sednici Skupštine Grada predsednici Vlade je uručeno najviše priznanje - Vidovdanska nagrada", kaže gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović u intervju za Kurir.

Gradonačelnica ističe da je u prošloj godine pokazan izuzetan rast budžeta, što pokazuje da Kruševac vodi domaćinsku politiku. Zadržan je visok investicioni nivo u strukturi budžeta, što znači da su i za ovu godinu planirani veliki i značajni projekti.

"Ovo smo postigli zahvaljujući povoljnoj poslovnoj klimi i politici gde je grad Kruševac pouzdan partner svim kompanijama. U prilog tome ide i činjenica da postojeće kompanije proširuju svoje kapacitete, ali je iskazano i interesovanje novih investitora. To znači otvaranje novih radnih mesta i smanjenje nezaposlenosti", ističe čelnica lokalne samouprave.

Na sednici Skupštine grada u decembru 2021. godine usvojena je Odluka o budžetu grada Kruševca za 2022. godinu. Planirana su ukupna primanja i prihodi i ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 5.321.454.324 dinara, od toga 5.190.000.000 dinara sredstva iz budžeta i 131.454.324 dinara sredstva iz drugih izvora budžetskih korisnika. Za realizaciju investicija planirano je 1.803.873.206 dinara, za tekuće održavanje 511.953.910 dinara što ukupno iznosi 2.315.827.116 dinara. Usvojen je Program razvoja grada Kruševca za 2022. godinu, sa projekcijom za 2023. i 2024. godinu, kao i Program uređivanja i Program otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Kruševca za 2022. godinu.

"Program predviđa i nastavak ulaganja u izgradnju nedostajeće infrastrukture za vodosnabdevanje seoskih naselja, ekonomskog razvoja, kao i značajna ulaganja u sportske objekte. Poseban akcenat stavljamo na mlade i podizanje životnog standarda građana, što nam je prioritet u narednom periodu. Povećanje sredstava u budžetu planiramo za unapređenje mera populacione politike, kao i za druga socijalna davanja.

Osim toga, Grad nema dugovanja i može se pohvaliti finansijskom solventnošću. Mi se razlikujemo od većine gradova i po činjenici da nismo kreditno zaduženi i pored visokog stepena investicione aktivnosti. Kruševac teži da se ravnomerno ulaže u selo i grad, pre svega u putnu i komunalnu infrastrukturu, obnovu školskih objekata, domova kulture, seoskih groblja, kako bi život na selu učinili što lakšim i na taj način zadržali mlade da tu ostanu da žive i rade", obećava gradonačelnica.

Kruševac
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Posle jubileja Gradskoj upravi Kruševca predstoji da i dalje da radi na modernizaciji grada, podizanju ekoloških standarda. Dosta je urađeno u prethodnom periodu i u oblasti zaštite čovekove sredine. Kruševac je jedini grad u regionu koji ima najsavremeniju fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, a radeći kanalizaciju u četiri prigradska mesta stvoreni su uslovi za proširenje kolektorske mreže i na seoska područja i da se tako sačuvaju reke - Zapadna i Južna Morava, Rasina i druge.

"Zadatak nam je i da vodimo brigu o našem jezeru Ćelije. Mnogo smo do sada uradili da pomognemo i Brusu i Blacu da prečišćavaju otpadne vode, to je ključni uslov u očuvanju regionalnog izvorišta pitke vode za buduće generacije. Krajem avgusta prošle godine potpisana su dva ugovora u cilju realizacije prve faze Programa integrisanog upravljanja čvrstim otpadom. Ukupna vrednost investicija prve faze iznosi 13,7 miliona evra.

Ovom investicijom, koju realizujemo uz pomoć Vlade Savezne Republike Nemačke, KFV banke i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, poboljšavamo kvalitet života za građane celog Rasinskog okruga, a rešićemo i veoma značajno pitanje zaštite životne sredine. Centar će imati regionalni karakter sa dovoljnim kapacitetom da, pored grada Kruševca, i opštine Rasinskog okruga: Aleksandrovac, Ćićevac, Varvarin, Brus i opština Blace iz Topličkog okruga, takođe, mogu na propisan način da odlažu komunalni otpad", dodaje Palurovićka.

Kruševac
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Kruševac realizuje više strateških investicija: izgradnja auto-puta Pojate- Preljina (deonica do Kruševca), regionalne deponije, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Brus, Blace, Kruševac i istočne obilaznice, regulacija reke Rasine, rekonstrukcija kompleksa zatvorenih bazena i OŠ “Vladislav Savić Jan” u Parunovcu, projekat energetske efikasnosti - za šest škola i jedan vrtić... Aerodrom Rosulje je strateški objekat za grad čija su osnivačka prava preneta na Vladu Republike Srbije. Njegovom izgradnjom unaprediće se privredna, ali i turistička ponuda Rasinskog okruga. Paralelno sa tim, zemljište na lokaciji Starog aerodroma oslobođeno je za dolazak novih investitora i kompanija.

"Aktivno nastavljamo da stvaramo dobro poslovno okruženje privrednim partnerima i kompanijama koje su ovde sa nama: Henkel, Trajal korporacija, Gudijer, DS Smit, Kromberg Šubert, „14.oktobar“, Valvolajn, a kompanija Lidl je nedavno otvorila i svoj drugi supermarket u Kruševcu.

Naš cilj su i dalje velike i značajne investicije, nova radna mesta, izgrađenost infrastrukture, mogućnosti za kvalitetno bavljenje sportom, veća ulaganja u razvoj kulture i turizma, kao i lep, čist i uređen, zeleni grad. Građani s pravom očekuju od nas da im budemo u službi, ali i mi očekujemo od njih da aktivno učestvuju u kreiranju politike grada", zaključuje Jasmina Palurović.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track