PROMOCIJA U VRANJU: Predstavljena publikacija Manastir Sveti Prohor Pčinjski 1903-1973, analitički inventar
Foto: Kurir.rs/T.S.

Autor je na ovom projektu radio 6 godina

PROMOCIJA U VRANJU: Predstavljena publikacija Manastir Sveti Prohor Pčinjski 1903-1973, analitički inventar

Srbija -

VRANJE - Promocija dvotomne publikacije ,,Manastir Sveti Prohor Pčinjski 1903 - 1973 - analitički inventar’’, autora Miroljuba Miše Stojčića, arhivskog savetnika Istorijskog arhiva "31. januar" u Vranju, izazvala je veliku pažnju vranjske javnosti.

Autor je na ovom projektu radio 6 godina.

Vranje, Miroljub Miša Stojčić, Publikacija
foto: Kurir.rs/T.S.

Na promociji održanoj u kamernoj sali Pozorišta ,,Bora Stanković’’ govorio je istoričar Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu. Ristić koji je pisao Uvodnu reč za ovo delo, govorio je o vrednostima Stojčićevog rada i neophodnosti podizanja svesti o čuvanju našeg nacionalnog blaga i identiteta. On je naglasio da je objavljivanje ovog dela veliki poduhvat grada Vranja.

,,Ovo izdanje vodi nas kroz tragična razdoblja balkanskih i oba svetska rata, kao i kroz periode obeležene postojanjem različitih državnih, ideoloških, kulturoloških i identitetskih entiteta, što se ogleda u činjenici da najstarija arhivska jedinica predstavljena u ovom dvotomnom zborniku pripada razdoblju Osmanskog carstva, dok najmlađa potiče iz perioda SFRJ", rekao je Ristić.

Vranje, Miroljub Miša Stojčić, Publikacija
foto: Kurir.rs/T.S.

Izostalo je prisustvo najavljenog recenzenta knjige dr Radovana Pilipovića, direktora Arhiva SPC. Na promociji je pročitano njegovo pismo koje je uputio autoru i publici u Vranju. ,,Knjiga koju je napisao moj brat i satrudnik na polju čuvanja starih spisa, Miroljub Stojčić, zaista je obogatila stručnu arhivističku literaturu. Njegov trud je još jednom pokazao da su manastiri istinski čuvari istorijskog i nacionalnog sećanja, a da arhivska teorija i praksa ne mogu bez onih riznica koji takvi duhovni centri stvaraju i poseduju. Zato sam se obradovao videvši ovaj „Inventar arhivske građe manastira Sv. Prohora Pčinjskog“ još u rukopisu i pozdravio njegovo publikovanje, jer je Miroljub kao profesionalni arhivista dodatno izbrusio pamćenje i trajanje naše Svete Crkve’’, naglasio je dr Pilipović.

Vranje, Miroljub Miša Stojčić, Publikacija
foto: Kurir.rs/T.S.

Autor Miroljub Stojčić, naglasio je da je na projektu radio 6 godina. ,,Кategorisan kao arhivski fond od velikog značaja, fond manastira Svetog Prohora Pčinjskog predstavlja jedan od najznačajnih fondova koji se čuvaju u Istorijskom arhivu „31. januar” u Vranju. U ove dve knjige, na nešto više od 800 strana, dati su opisi 76 knjiga i 2.182 arhivska predmeta. Uvidevši obim ovog fonda, a pri tom znajući i njegov značaj, odlučio sam da ga pripremim za publikovanje, pre svega kako bih budućim istraživačima olakšao pretragu dokumenata’’, rekao je Stojčić predstavljajući knjigu. ,,Velika je privilegija biti u mogućnosti držati u rukama i tumačiti rukopise i tekstove nastale iz pera nekih od najvećih ličnosti naše istorije’’, naglasio je autor.

Vranje, Miroljub Miša Stojčić, Publikacija
foto: Kurir.rs/T.S.

Borivoje Manasijević, direktor Istorijskog arhiva ,,31. januar’’ Vranje, izrazio je zadovoljstvo što u godini velikog jubileja, 6 decenija postojanja arhiva, mogu da se pohvale ovako značajnim izdavačkim poduhvatom.

Vranjski pesnik Stevan Milošević kazivao je svoje stihove posvećene manastiru Svetog Prohora Pčinjskog.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja