SVETI NOLE UBIVA AŽDAJU KORONU: Svi pričaju o slici sa izložbe u Ćićevcu! (FOTO)
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

Zoran Anđelković KEC otvorio samostalnu izložbu “Moja Srbija”

SVETI NOLE UBIVA AŽDAJU KORONU: Svi pričaju o slici sa izložbe u Ćićevcu! (FOTO)

Srbija -

ĆIĆEVAC - U Narodnij biblioteci u Ćićevcu otvorena je samostalna izložba Zorana Anđelkovića Keca “Moja Srbija”, koja će, sredinom meseca, krenuti za Čikago.

U prepunom prostoru Galerije, ovom izuzetnom kulturnom događaju prisustvovali su brojni građani, kolege iz Rasinskog okruga i rukovodstvo ove pomorvske opštine. Autor je izložio 17 slika velikog formata kojima je prezentovao plemeniti duh viteškog srpskog roda. Među vrhunskim ostvarenjima koja su oduševila publika bila je zapažena i kompozicija “Sveti Nole ubiva koronu – aždaju”, urađena u čast srpskog velikana i najbojeg svetskog tenisera svih vremena.

Ćićevac, Izložba Slika
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Uglednom srpskom umetniku naive iz Mrzenice podršku je pružila i predsednica opštine Ćićevac dr Mirjana Krkić, a Izložbu je otvorio kustos Narodnog muzeja u Kruševcu i urednik Likovng programa Bratislav Aleksić.

-Slikarstvo Zorana Anđelkovića Keca je svoj nukleus imalo u čuvenoj Moravskoj školi naive, ali je ono u međuvremenu evoluiralo u jedan potpuno autentičan likovni izraz, osoben, pre svega u poetici koja je vezana za našu tradiciju i naše biće i kojim smo svi mi protkani na ovaj ili onaj način u ovoj ili onoj meri. Njegovo slikarstvo nije ostalo neprimećeno kako u našoj sredini, tako i širom sveta, kazao je Aleksić.

1 / 7 Foto: Kurir.rs/Ž.M.

Narodni muzej u Kruševcu je još 2017. godine organizovao samostalnu izložbu ovog umetnika u Kući Simića, koja je protekla odlično.

-Zoran je autor i umetnik visoke frekvencije, svojevrsni čarobnjak. On je dobio brojna priznanja širom sveta, a njemu je najvažnije da su ga meštani u Mrzenici izabrali za najboljeg slikara u svom selu.

Ćićevac, Izložba Slika
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Zoranov poslednji ciklus “Oj Srbijo među šljivama” karakteriše jedna likovna zrelost, koja se ogleda, pre svega, u formatiranju, u koloritu, u kompoziciji i uopšte veštini sa kojom prenosi ideje na platno, istakao je Bratislav Aleksić, slikar i likovni kritičar.

Ćićevac, Izložba Slika
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Ćićevac pravi dinamične i krupne korake u kulturi i drugim oblastima života čemu doprinosi jedna nova energija i nova dinamika, a pravi dokaz za to je i ova Izložba kojoj je prisustvovao rekordan broj ljudi, nezabeležen u ovom kraju u poslednje vreme.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track