NEKADA NIJE BILO KUĆE BEZ GOBLENA A MLADE SAD SLABO VEZU: Vredne domaćice utrkivale se koja će da izveze teži! (FOTO)
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

Izložba goblena u Aleksandrovcu oduševila posetioce

NEKADA NIJE BILO KUĆE BEZ GOBLENA A MLADE SAD SLABO VEZU: Vredne domaćice utrkivale se koja će da izveze teži! (FOTO)

Srbija -

Poznata doktorka, anesteziolog u Opštoj bolnici Kruševac, inače rodom iz Baranje, kaže da se ovim prekrasnim hobijem bavi još od srednje škole

U Muzeju vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu otvorena je izložba goblena “Zlatnr ruke Župe”, povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena i trajaće do 18. marta.

Aleksandrovac, gobleni, izložba goblena
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Povodom Međunarodnog dana žena - 8. marta, otvorena je Izložba goblena koje su radile „Zlatne ruke Župe“, a organizatori su: Udruženje žena „Ž kao žena i kao Župa“, Kolo srpskih sestara (KSS) i Muzej vinarstva i vinogradarstva.

- Ovaj poseban kulturni događaj, podržan sa više od 180 veštom rukom izvezenih goblena naših majki, svekrva i baka, svedoči o vremenu kada je izrada goblena bila vodeći hobi ženske populacije, a žene različitih profesija deo svog slobodnog vremena predano i posvećeno su provodile u bockanju rešetkastog platna. Bio je to hobi, ali i želja i način da se potomcima ostavi trag, lepo ali i vredno, sve do današnjih dana, kaže dr Vera Stanković, predsednica KSS iz Župe.

Aleksandrovac, gobleni, izložba goblena
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Ova poznata doktorka, anesteziolog u Opštoj bolnici Kruševac, inače rodom iz Baranje, kaže da se ovim prekrasnim hobijem bavi još iz srednje škole.

-“Zlatnu jesen” sam radila 1974. godine, a u vreme trudnoće “Kićenje neveste” i “Borbu petlova” Paje Jovanovića, “U sunčanom kutku” je radila moja majka kada sam studirala, kao i “Ruže”, a inače od nje sam naučila ovu predivnu umetnost, ističe g-đa Stanković, koja živi u Ljubincima.

Aleksandrovac, gobleni, izložba goblena
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Izložena je i Da Vinčijeva „Tajna večera“, zatim najstariji goblen od pre 160 godina “Devojka sa guskom” i mnoga druga dela neprolazne vrednosti, koja šalju poruku kroz vreme.

Izložbu su otvorile Nela Ćurić, direktorka Muzeja vinarstva i vinogradarstva, Snežana Zarić, predsednica Udruženja „Ž kao žena i kao Župa“ i dr Vera Stanković, predsednica Kola srpskih sestara.

Aleksandrovac, gobleni, izložba goblena
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Ovaj veličanstveni kulturni događaj svojim prisusttvom su podržali čelnici lokalne samouprave - dr Mirko Mihajlović, predsednik opštine i Slavoljub Miljković, predsednik Skupštine opštine, kao i Nemanja Pribaković, poslanički kandidat.

Otvaranju je prisustvovao i veliki broj građanki i građana, od kojih su mnogi izložili svoje radove, a prigodan program izveli su članovi KUD “Rasina“ i KUD „Frula“ iz Brusa, a posebno su oduševili najmlađe frulašice i frulaši iz te potkopaoničke opštine. Izloba će biti otvorena do 18. marta.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track