STIPENDIJA ZA 125 ĐAKA I STUDENATA: Loznica nastavlja da podržava najbolje
Foto: Kurir/T.I.

STIPENDIJA ZA 125 ĐAKA I STUDENATA: Loznica nastavlja da podržava najbolje

Srbija -

Ove godine će gradsku nagradu primati 125 mladih Lozničana koji su ispunili uslove prošlomesečnog konkursa lokalne samouprave, 32 učenika i 93 studenata, a za njih je kao i prethodne godine u lokalnom budžetu predviđeno 14,7 miliona dinara, potvrdio je pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić.

Loznica, đaci, studenti
foto: Kurir/T.I.

Za osnovce i srednjoškolce su uslovi konkursa bili identični kao i ranijih godina, a jedan od njih bio je i da su u prethodnoj školskoj godini bili osvajači neke od tri prve pojedinačne nagrade na republičkim ili međunarodnim takmičenjima u kalendaru Ministarstva prosvete.

Budući akademski građani trebalo je da pohađaju državni fakultet, da nisu ponovili nijednu godinu i da im je prosek ocena devet i više. Na lanjskom konkursu prvi put su se mogli javiti i studenti pripadnici romske nacionalne manjine koji su socijalno ugroženi.

Lani je šansu iskoristio jedan student dok ove nije bilo prijava nijednog iz romske populacije. Prošle godine je Loznica imala ukupno 110 korisnika gradske nagrade, 14 učenika i 96 studenata, koja za osnovce i srednjoškolce iznosi po 5.000, a studente po 10.000 dinara mesečno.

Podsetimo, Loznica je sa ovom praksom počela 2004. godine kada je nagradu dobilo po 33 učenika i isto toliko studenata, a za ovaj vid podrške lokalna samouprava je do ove godine iz gradske kase izdvojila oko 145 miliona dinara.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track