OVO SU BUDUĆI USPEŠNI BIZNISMENI: Učenici Tehničke škole iz Trstenika prvaci Srbije u poslovnom izazovu! Ovaj zadatak ih iznenadio
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

OVO SU BUDUĆI USPEŠNI BIZNISMENI: Učenici Tehničke škole iz Trstenika prvaci Srbije u poslovnom izazovu! Ovaj zadatak ih iznenadio

Srbija -

Na Nacionalnom takmičenju pod imenom “Nacionalni izazov” učenici Tehničke škole iz Trstenika osvojili su prestižno prvo mesto i plasirali se na internacionalno takmičenje.

- Naša ekipa u sastavu: Aleksa Đorđević, David Milić, Stefan Stefanović, Uroš Ratković i Bogdan Jevtić učestvovala je na “Poslovnom izazovu” za region centralne Srbije i tu smo osvojili prvo mesto i plasirali se na “Nacionalni poslovni izazov”. Pobedili smo i na Nacionalnom takmičenju među 16 timova. Prva četiri tima idu na takmičenje Zapadnog Balkana koje će se održati krajem maja u Sarajevu, a u konkurenciji učeničkih timova iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Učenici su imali dva dana da odgovore na zadatak, da sastave biznis plan i prezentaciju svoje poslovne ideje. Od pet učenika koji su učestvovali na ovom takmičenju, za dalje takmičenje “Poslovni izazov Zapadnog Balkana” plasirali su se Aleksa Đorđević i David Milić, kaže mentorka ekipe Ana Popović profesorica u Tehničkoj školi Trstenik.

David Milić kaže da je Takmičenje srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov“ ove godine bilo višestruko izazovno, a odvijalo se u onlajn formi.

- Nas petorica smo bili raspoređeni u timove sastavljene od učenika iz raznih gradova, tako da sam prvi put video svoje saradnike. Imao sam zadatak da stare zanate prebacim na savremeno tržište. Pravili smo plan za izradu video igrica u kojima se uči zanat i podstiču mladi da se opredele za taj posao. Kao tim prezentovali smo našu ideju i plan realizacije. Takmičenje je bilo vrlo zanimljivo, ostavilo je na mene vrlo lep utisak o saradnicima, kao i o samoj manifestaciji, kaže David.

Trstenik
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Aleksa Đorđević je na startu bio iznenađen, ali je uspešno odgovorio postavljenom zadatku.

- Na samom početku takmičenja iznenadio me zadatak u koji nisam do tada bio upućen. Kao tim smo krenuli u realizaciju i odabrali zanat obućara. Imao sam zadatak da osmislim kurs za obućara u realnom svetu, koji bi kasnije bio primenljiv u virtuelnom svetu. Glavna prednost mog tima je bila što smo se odmah opredelili za konkretan posao - i nismo odskakali od teme. Izuzetno sam zadovoljan samim uspehom i sistemom takmičenja, a stekao sam i nova poznanstva, ističe Aleksa.

O programu i ciljevima takmičenja govori profesorka Ana Popović: - Takmičenje „Poslovni izazov“ ima cilj da kod učenika razvije veštine i znanja koja će im omogućiti da razumeju svet biznisa i pruže im uvid u savremen način poslovanja. Kroz ovaj vid takmičenja mladi ljudi su podstaknuti da iskoriste znanja stečena u školi na inovativan način, timskim radom dođu do zajedničkih rešenja i opisno prođu kroz proces od ideje do realizacije svoje poslovne ideje. Učenici uz “učenje kroz rad” imaju mogućnost da usvoje pri-ncipe poslovanja biznis sektora i duha preduzetništva, ističe Popovićka.

Dostignuća mladih u Srbiji već četrnaest godina organizuje takmičenja „Poslovni izazov“, a ove godine smo po drugi put za redom takmičenja realizovali onlajn. Tokom novembra i decembra na Izazovima na regionalnom nivou učestvovalo je 458 učenika iz 101 srednje škole, a tri prvoplasirana tima sa svakog od 6 regionalnih takmičenja su postali učesnici Nacionalnog takmičenja Poslovni izazov. U isto vreme, po konceptu Dostignuća mladih, takmičenje se realizuje i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

(Kurir.rs/Ž. Milenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track