VAŽNA MAŠINA BEZ KOJE NEMA ORANJA I SETVE: Održana prva Traktorijada na vašarištu u Klupcima
Foto: Kurir/T.Ilić

manifestacija

VAŽNA MAŠINA BEZ KOJE NEMA ORANJA I SETVE: Održana prva Traktorijada na vašarištu u Klupcima

Srbija -

Vašarište u prigradskom lozničkom naselju Klupcima juče su osvojili traktori svih snaga i veličina koji su došli na prvu lozničku ‘’Traktorijadu’’. Neki su bili nalickani, uglancani da se vidi da i ove poljoprivredne mašine namenjene oranicama mogu da uzgledaju veoma lepo, a neki onakvi kakvi rade po njivi i šumi da učestvuju u takmičarskim disciplinama na današnjoj manifestaciji.

Loznica, Traktorijada, naselje Klupci
foto: Kurir/T.Ilić

Da sve protekne kako treba brinuo se Nikola Guševac iz Auto-moto udruženja Loznice, u okviru kojeg deluje i Traktor klub, koje je organizator ‘’Traktorijade’’ uz veliku podršku gradske uprave i Turističke organizacije Loznice.

Loznica, Traktorijada, naselje Klupci
foto: Kurir/T.Ilić

- Drago nam je što su se ljudi odazvali i došli da nas podrže sa svih strana, tu su nam gosti iz Mačve, Podrinja, Semberije, nekoliko ih je i iz Valjeva, a imamo i inostrane goste, njih dvadesetak iz Danske, Češke, Poljske i Slovačke koji su takođe podržali našu prvu ‘’Traktorijadu’’. Vreme nas je poslužilo pa je mnogo posetilaca koji su došli da vide i sajam poljoprivrede na kome učestvuju proizvođači đubriva, semena i poljoprivrednih mašina, a ovde su svi mogući proizvođači traktora zastupljeni u našoj zemlji. Za svakoga ima po nešto – rekao je Guševac pre početka takmičarskog dela koji je mnogima bio najinteresantniji.

Loznica, Traktorijada, naselje Klupci
foto: Kurir/T.Ilić

U posebnom delu vašarišta održano je takmičenje traktora u tri discipline - vuči debala, nadvlačenju traktora i vožnji prikolice u rikverc. Za prve dve bila je važna snaga traktora, odvijale su se po kategorijama, teška, srednja i laka, a u trećoj se više tražila veština traktorista. Trebalo je pedesetak metara vući debla teška pet, ili sedam tona, a pre početka nadmetanja neki vozači manjih traktora probali su to da učine, ali osim propinjanja traktora i leta prednjih točkova u vazduh efekta nije bilo. Kada su došle jače mašine i trupci su počeli da ‘’klize’’ sa jednog na drugi kraj takmičarske staze. Marinko Đokić iz obližnje Trbušnice prevukao je lakše deblo i zadovoljan je postignutom brzinom.

Loznica, Traktorijada, naselje Klupci
foto: Kurir/T.Ilić

- Imam iskustva sa balvanima jer radim po šumi jedno petnaest godina. Drago mi je da je organizovana ‘’Traktorijada’’, postoje skupovi bajkera, džipijade, pa zašto da i mi traktoristi nemamo naš skup. Traktor je važna mašina, bez njega nema oranja, setve, svih radnjih neophodnih da se dođe do roda pšenice, ili kukuruza. Došao sam da podržim ovaj vid okupljanja i nadam se da ćemo se družiti ovde i naredne godine – rekao je on.

Loznica, Traktorijada, naselje Klupci
foto: Kurir/T.Ilić

Nastavile su mašine da brundaju, posmatrači da uživaju u neobičnom takmičenju i navijaju za svoje favorite sa željom da budu najbolji. Za posetioce i goste bio je postavljen veliki šator koji može da primi do 1.200 ljudi, a osim uobičajenog ića i pića dočekao ih je i bik na ražnju kome mnogi nisu odoleli. Organizatori prve lozničke ‘’Traktorijade’’ zadovoljni su i nadaju se da će ona postati jedna od manifestacija koje se redovno održavaju u Loznici i da će dogodine biti više i posetilaca i traktora.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track