ZAJEDNO PROTIV NARKOTIKA: Loznica turnirom u malom fudbalu obeležila Dan borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama
Foto: Kancelarija za mlade

važna prevencija

ZAJEDNO PROTIV NARKOTIKA: Loznica turnirom u malom fudbalu obeležila Dan borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama

Srbija -

Organizovanjem turnira u malom fudbalu na kojem su učestvovali učenici gimnazije i Tehničke škole loznička Kancelarija za mlade obeležila je 26. jun Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.

Aktivnosti se realizuju pod sloganom "Biram ispravan stav za život zdrav" i imaju za cilj promovisanje zdravih stilova života.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić rekao je da je dug i neizvestan postupak lečenje bilo kog oblika zavisnosti zbog čega je prevenciji potrebno posvetiti posebnu pažnju.

- Kako bi se to zlo svelo na najmanju moguću meru, moraju biti umreženi roditelji i škola preko pedagoško-psiholoških službi i lokalne samouprave preko saveta za borbu protiv bolesti zavisnosti, zatim policija, tužilaštvo, sud i centri za socijalni rad. Osnovno je da sve lokalne samouprave i cela država ulože maksimalan napor u borbi sa narkomanijom jer je za sve nas tragedija i jedan izgubljeni život. Grad Loznica podržava sve projekte kojima je cilj promocija zdravog života, a na sport gleda kao na kategoriju od posebnog društvenog interesa i ulaže mnogo novca u gradnju sportskih objekata - kazao je Đokić i podsetio da je Loznica jedna od retkih lokalnih samouprava koja ima usvojen Plan za borbu protiv droga.

Loznička KZM je pre jedanaest godina počela borbu protiv droga najpre u Tehničkoj školi, da bi to postao projekat koji traje do danas, kazao je Bojan Lučić, koordinator Omladinskog centra.

1 / 4 Foto: Kancelarija za mlade

- Oko 1.200 učenika prošlo je naše obuke kroz vršnjačku edukaciju u poslednje dve godine. Sa udruženjima građana imamo dobru saradnju u promovisanju zdravog života, a cilj nam je da što više mladih prođe ovu obuku kako bismo, koliko-toliko, uticali na njihovu svest o opasnostima koje donosi zloupotreba droga. Opasnost po mlade je velika jer su droge relativno lako dostupne na tržištu, ali ovakvim pristupom i uz podršku gradske uprave možemo očekivati dobre rezultate - kaže Lučić.

Inače, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 26. jun Međunarodnim danom protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama kao izraz odlučnosti da ojača delovanje i saradnju u borbi protiv ovog problema koji pogađa čitav svet, a obeležava se od 1987. godine.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track