FIJAKERIJADA U ČITLUKU: Održana prva manifestacija ljubitelja konja u kruševačkom kraju (FOTO)
Foto: Kurir/Ž.M.

publika oduševljena

FIJAKERIJADA U ČITLUKU: Održana prva manifestacija ljubitelja konja u kruševačkom kraju (FOTO)

Srbija -

Na izletištu Kisela voda u Čitluku prvi put je održana sportsko-turistička manifestacija ljubitelja konja "Fijakerijada".

Održani su takmičarski program, izložba domaćih konja i parada fijakera iz svih delova Srbije. Meštani ovog kruševačkog naselja bili su dobri domaćini i ugostili su odgajivače konja i fijakeriste iz svih krajeva Srbije, a bilo je oko dve stotine učesnika.

- Ideja je sama potekla od toga što sam i ja uzgajivač konja. Volim konje. Oni su plemenite životinje. Tako da sam posećivao više tih manifestacija po Srbiji i obišao brojne ergele pa mi se svidela ta ideja i hteo sam da preslikam takav jedan vid manifestacije kod nas u carski grad Kruševac. Kod nas je stvarno bilo neophodno i potrebno da se održi jedna takva manifestacija, a to se pokazalo u Čitluku jer je mnogobrojna publika bila oduševljena. Ovo je inače manifestacija od nacionalnog značaja jer smo imali takmičare iz cele Srbije. Ne postoji maltene veći grad u zemlji iz kojeg nisu došli takmičari da izvedu konje i pokažu njihove veštine i znanja - kaže inicijator i organizator manifestacije predsednik Saveta Mesne zajednice Čitluk Boban Kostić.

1 / 4 Foto: Kurir/Ž.M.

Manifestacija je započela defileom učesnika. Predstavljeni su lipicaneri, trkački i dvorski konji, a u paradnim i takmičarskim disciplinama učestvovali su i radni konji. U takmičarskom programu ekipe su odmeravale snage, znanja i umeća kočijaša i konja u brzini i kvalitetu vožnje fijakera u disciplinama jednoprega, dvoprega i četvoroprega.

Prisustvovalo je više stotina gledalaca od 7 do 88 godina koji su bili oduševljeni prikazanim veštinama konjičkog sporta.

(Kurir.rs/Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track