POLEĆE OKO SOKOLOVO I U LOZNICI: Od 1. jula pazite gde se parkirate, uvodi se SKEN KAR SISTEM!
Foto: Kurir.rs/T. Ilić

oprez

POLEĆE OKO SOKOLOVO I U LOZNICI: Od 1. jula pazite gde se parkirate, uvodi se SKEN KAR SISTEM!

Srbija -

LOZNICA – Loznički vozači od prvog jula moraju dodatno da paze kako se i gde parkiraju jer u petak ''poleće'' ''oko sokolovo'', odnosno ''sken kar sistem'' uređaj za snimanje uparkiranih vozila. Kako je najavljujući početak rada sistema kazao gradski menadžer Dejan Stalović, cilj je povećanje efikasnosti kontrole i sankcionisanje prekršaja u parkiranju.

- Očekuje se da uz ovaj sistem dinamički i mirujući saobraćaj u našem gradu budu mnogo bezbedniji, ali i da se on učini bržim, protočnijim, kao i da budu smanjene saobraćajne gužve. Izgradili smo 700 novih parking-mesta u prethodne dve-tri godine, koristili smo priliku da ih radimo gde god je moguć, i sa time ćemo nastaviti. Grad trenutno ima malo više od hiljadu i po parking-mesta, a postoji i određeni broj parkinga koji su i dalje besplatni. Uvođenje ovog sistema dodatno će povećati bezbednost u gradu i umanjiti rizik od kazni zbog nepropisnog parkiranja – rekao je on.

Loznica, Oko Sokolovo
foto: Kurir.rs/T. Ilić

Stalović je apelovao na Lozničane da od idućeg meseca dodatno obrate pažnju kako i gde parkiraju vozila, da to ne rade na kolovoznim trakama, zelenim površinama ili trotoarima. Zamenik načelnika gradske uprave Milorad Matić, kaže da je planom snimanja pokriveno oko 60 gradskih ulica, a već su postavljene i 42 informativne table gde snimanje počinje, a gde se završava. Uvođenje ''sken kar sistem'' ima dva osnovna cilja, regulisanje nepropisnog parkiranja na pešačkim prelazima, trotoarima, mestima predviđenim za osobe sa invaliditetom, kao i kontrolu naplate parkiranja objasnio je on.

- Sistem je povezan sa JKP ”Parking-servis” tako da će sva propisno parkirana vozila, a za koja se utvrdi da nisu plaćene parking-karte, sistem detektovati i direktno će slati informacije ovom preduzeću - kaže on.

Loznica, Oko Sokolovo
foto: Kurir.rs/T. Ilić

“Oko sokolovo” postavljeno je na krov vozila komunalne milicije, a softver će preko kamere fotografisati nepropisno parkirana vozila, očitavati i prepoznavati njihove registarske tablice. Te informacije ''idu'' na server u prostorijama Komunalne milicije, odnosno “Parking-servisa”, a onima koji krše propise kazne stižu na kućne adrese. Snimanje će biti svakog radnog dana i subotom od 7 do 22 časa, a kazne su od 8.000 do 10.000 dinara, zavisno od vrste prekršaja. Ovaj sistem nabavljen je preko “Parking-servisa” i košta 792.000 dinara, a novac od naplaćenih kazni biće usmeren za unapređenje bezbednosti saobraćaja u gradu prema planu lokalnog Saveta za bezbednost saobraćaja.

U najavi početka rada ''oka sokolovog'' rečeno je i da je analizom utvrđeno da 1.500 mesta, koliko ih je u sistemu naplate, u odnosu na susedne Šabac i Valjevo, predstavlja ''dobar broj”, kao i da je pokazala da uvek postoji dovoljno parking-mesta u širem centru Loznice.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track