03:51

SRBIJA NEMA PRAVA DA BUDE NEZADOVOLJNA! Obradović: Odnosi sa Rusijom su opasni, ONA SADA NE MOŽE NIŠTA DA NAM PONUDI?!

otvoreno

VAGONI SU PUT ZA EU?! Obradović: Odnosi sa Rusijom su OPASNI, ona sada ne može NIŠTA DA PONUDI SRBIJI

Politika -

Hoće li Srbija ući u Evropsku uniju i kada? Pitanje od, slobodno možemo reći, milion dolara. Prognoza da će se Srbija priključiti zemljama Unije za sedam godina ipak je previše optimistična, ocenjuju stručnjaci.

Prošlonedeljni Samit u Briselu pokrenuo je mnoga pitanja. Nije tajna da su rezultati za Srbiju i ceo Zapadni Balkan mršavi jer kako su i sami zvaničnici istakli nije se dogodilo ništa.

Uprkos tome, evropska perspektiva naše zemlje nije dovedena u pitanje. Iako ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović smatra da Srbija može postatati članica Evropske Unije za pet do sedam godina u to sumnjaju i predsednik Aleksandar Vučić ali i stručnjaci koji kažu da se za ulazak Srbije u Uniju sve kockice moraju složiti, a da je ponuda Brisela u ovom trenutku za nas neuhvatljiva.

EU, Srbija
foto: Shutterstock

Sve će najpre zavisiti od odluke same Unije da se proširi, tako za Kurir ocenjuje potredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić. Ipak, za sada nema nagoveštaja da će takva odluka biti doneta pre nego što se Unija reformiše. Šta nam sprema Unija, hoćemo li pre ostvariti ciljeve uz Otvoreni Balkan i ima li svrhe uopšte težiti ka članstvu, odgovore tražimo od stručnjaka u studiju.

Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu, smatra da je ulazak u EU dvosmerna ulica i da kandidature Srbije

- Pristupanje EU nije takmičenje. Svaka država vodi svoj put ka pristupanju po svom nekom tempu. Nema konkurencije u priključivanju, a nekako je stvorena atmosfera u javnosti da su Ukrajina i Moldavija dobile kraj svakog osnova su dobile kandidature i to bi trebalo da znači da ćemo mi nešto da izgubimo. Ovaj put traje dugo ali je ovo dvosmerna ulica. EU ima momenata da nema to strateško promišljanje da investira u u bezbednost i druge aspekte integracije ovog prostora. Međutim, kada pogledate put Srbije kroz kandidaturu. Vi ćete videti da je Srbija dobila dosta pomoći na tom putu. Mi nemamo prava da budemo nezadovoljni. Mi možemo samo da zameramo što neke stvari nisu brže ili otvorene.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji ocenio je da je Srbija "u teškoj poziciji" i "pred velikim izazovima" u trenutnim geopolitičkim okolnostima zbog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine i pozvao EU da "prepozna situaciju" i pomogne Srbiji, a Beograd da pokaže svoju jasnu posvećenost Uniji.

- Pitanje sankcija je samo simptom problema. Zato treba da smo u potpunosti spremni da podržimo Srbiju u daljem usklađivanju sa EU politikama povodom ruskog rata u Ukrajini. To bi trebalo da nas dovede i do jasne posvećenosti Srbije EU kao i rezultata u dijalogu sa Prištinom - poručio je Varhelji.

Vladimir Dobrosavljević, politički analitičar, smatra da u ovom trenutku bez uvođenja sankcija Rusiji Srbija ne može da pristupi EU.

- To je jedna vrsta spoljno političke sugestije gde kaže da ako hoćete da budete deo lokomotive EU. Onda morate da pristupite ovim vagonima. Nesumnjivo da je pristupanje EU uvek imalo i svoje geopolitičke konotacije - rekao je politički analitičar.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Obradović se osvrnuo i na samu EU.

- EU nije tamo neki Brisel. Ona je više novca za poljoprivredu, zdravstvo i infrastruktura. Pogledajte koliko novca iz europskih strukturnih fondova dobija Bugarska, Hvatska, Rumunija i Mađarska. Sada u ovom trenutku biti u bilo kakvim odnosima sa Rusijom je opasno i bezperspektivno. Poprilično može izazvati dodatnu izolaciju. Nama Rusija ne može ništa da ponudi konkretno i opipljivo. Ne postoji ni jedna ruska donacija u koju možete prstom da pokažete - rekao je Obradović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja