IVAN JEVTIĆ SLAVODOBITNIK: Belovodska rozeta Srbije uručena velikom kompozitoru i akademiku (FOTO)
Foto: Kurir/Ž.M.

Cvet u kamenu

IVAN JEVTIĆ SLAVODOBITNIK: Belovodska rozeta Srbije uručena velikom kompozitoru i akademiku (FOTO)

Srbija -

Velika i tradicionalna kulturna manifestacija "Belovodska rozeta" održava se u Beloj Vodi po 46. put, od 18. do 24. jula, a centralni događaj je uručenje nagrade "Belovodska rozeta Srbije" - "Cvet u kamenu". Višednevna, autentična kulturna manifestacija ima nekoliko programskih celina i različite aktivnosti.

Organizovana je 26. po redu vajarska kolonija "Belovodski peščar" i 11. mozaičarska kolonija "Mladen Srbinović" sa učešćem akademskih vajara i drugih umetnika iz Beograda.

Bela Voda, Ivan Jevtić
foto: Kurir/Ž.M.

Program "Rozeta Srbije" otpočeo je posetom Muzeju klesarstva i vajarstva u Beloj Vodi, a zatim je uručena istoimena nagrada "Cvet u kamenu" velikom kompozitoru, akademiku Ivanu Jevtiću.

Direktorka Kulturnog centra Violeta Kaplarević govorila je o značaju manifestacije u nacionalnim okvirima, proglašavajući je za čuvara tradicije klesarskog zanata.

"Belovodska rozeta krasi brojne crkve, manastire (Lazarica, Veluće, Ljubostinja, Kalenić, Manasija, Rudenica) i druge važne objekte u zemlji, a vrhunski majstori – klesari pronose slavu belovodskog peščara, istakla je ona.

Nagradu je slavodobitniku uručila gradonačelnica Jasmina Palurović, a Povelju direktorka KCK Violeta Kaplarević.

Bela Voda, Ivan Jevtić
foto: Kurir/Ž.M.

"Zahvaljujući ovoj manifestaciji Bela Voda je stekla epitet prestonice srpske kulture na ruralnom području. Dobitnik ovogodišnje rozete "Cvet u kamenu" je redovni član SANU Ivan Jevtić, trenutno naš najveći kompozitor i sa internacionalnim karijerom, dobitnik brojnih prestižnih priznanja i nagrada u zemlji i inostranstvu. Rozeta simboliše humanizam, negovanje tradicije i kulture i istorijsko pamćenje srpskog naroda. Svi dosadašnji laureati, počev od Desanke Maksimović, su najznačajnija imena srpske kulture u koje se od večeras upisao i naš veliki kompozitor – akademik Ivan Jevtić, istakla je Gradonačelnica Kruševca.

Akademik Jevtić se zahvalio na velikoj nagradi, rekavši da mu ona mnogo znači, jer predstavlja porodičnu i duhovnu vezu sa kruševačkim krajem i simbolično zaokruženje jedne umetničke faze. Jevtićevo ustoličenje u besmrtnike pratilo je emitovanje inserata iz bogatog muzičkog opusa ovog srpskog velikana, koji je ostvario i svetsku karijeru.

Ivan Jevtić diplomirao je i magistrirao kompoziciju u Beogradu, usavršavao se u Parizu i Beču. Redovni je član SANU. Prvenstveno je okrenut instrumentalnim oblicima, a poseban afinitet ima prema kamernom i koncertantnom žanru. Nosilac je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, nagrade Stevan Mokranjac, Vukove zadužbine...

Bela Voda, Ivan Jevtić
foto: Kurir/Ž.M.

Manifestacija se uvek održava sredinom jula od 1975. godine, a od 1988. godine se dodeljuje “Belovodska rozeta”. Ovim priznanjem se nagrađuju istaknute ličnosti koje su doprinele razvoju srpske kulture i umetnosti i očuvanju istorijskih i duhovnih vrednosti. Do sada "Cvetom u kamenu" nagrađeno je ukupno 30 izuzetnih stvaralaca.

Prvi dobitnik nagrade Belovodska rozeta bila je Desanka Maksimović, zatim Matija Bećković, Miodrag Pavlović, Ljubomir Simović, Radomir Andrić, Tanasije Mladenović, Milorad Pavić, Milovan Danojlić, Dobrica Erić, Rajko Petrov Nogo, Neda Arnerić, Emir Kusturica, Vladeta Jerotić, mitropolit Amfilohije, Petar Handke, Dušan Kovačević, Ljiljana Stjepanović, Ljiljana Habjanivić Đurović i druge istaknute ličnosti.

Bela Voda, Ivan Jevtić
foto: Kurir/Ž.M.

U kulturnom rogramu izveden je „Ljubavni vremeplov“, u kojem su nastupili Vesna Stanković i Vladimir Preradović–Lord i oduševili mnogobrojnu publiku.

Organizatori su Kulturni centar Kruševac, KUD „Ratko Jovanović“ i MZ Bela Voda, a pokrovitelj je Grad Kruševac.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja