BOG JUNAČKU DUŠU DA IM PROSTI: 7. marš povodom 108. godišnjice Cerske bitke
Foto: Kurir/T.I.

BOG JUNAČKU DUŠU DA IM PROSTI: 7. marš povodom 108. godišnjice Cerske bitke

Srbija -

Tradicionalni ''Marš na Cer'' povodom 108. godišnjice čuvene Cerske bitke u organizaciji lozničkog Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine biće održan 19. avgusta, na Preobraženje.

Marš na Cer, Cerska bitka
foto: Kurir/T.I.

Polazak je u sedam časova ispred Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Loznici, a ovaj, sedmi marš, održaće se pod sloganom ''Bog junačku dušu da im prosti''. Učesnici treba da prevale tridesetak kilometra, a kretaće se ''stazama lozničkog odreda'' iz Prvog svetskog rata 1914. godine, od Loznice, preko Lipničkog Šora, Kozjaka, Gornjeg Dobrića, Jadranske Lešnice, Joševe, Miline i Trbosilja do Tekeriša.

Marš na Cer, Cerska bitka
foto: Kurir/T.I.

- Planirano je da učesnici marša na Tekeriš, uz usputne pauze, stignu oko četiri sata posle podne. Ovim maršom želimo da odamo počast našim slavnim precima i podsetimo na jedan od najznačajnijih istorijskih događaja Velikog rata i junake koji su na Ceru položili živote za slobodu Srbije i odneli prvu savezničku pobedu nad Austrougarskom u dotadašnjem toku rata. Kod spomenikom cerskim junacima zapalićemo sveće i odati im počast – kažu organizatori ovogodišnjeg marša do slavnog Tekeriša koji su pozvali pojedince i grupe građana koji ’’poštuju svoju istoriju’’ da im se pridruže u maršu.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track