SEĆANJE NA JUNAKE: Državna ceremonija obeležavanja 108. godišnjice Cerske bitke u Tekerišu
Foto: Kurir/T.Ilić

svečanost

SEĆANJE NA JUNAKE: Državna ceremonija obeležavanja 108. godišnjice Cerske bitke u Tekerišu

Srbija -

Državna ceremonija obeležavanja 108. godišnjice Cerske bitke biće održana na Preobraženje 19. avgusta u spomen-kompleksu u Tekerišu kod Loznice.

Iz lozničkog Centra za kulturu "Vuk Karadžić" je saopšteno da će na spomenik cerskim junacima posle verskog obreda vence će položiti delegacije Vlade Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Mačvanskog upravnog okruga, gradova Loznice, Šapca, ambasada Češke, Slovačke, Austrije i Mađarske u Srbiji kao i brojni predstavnici udruženja i građani.

Prisutnima će se i ove godine obratiti Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja i Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, a onda će biti izveden prigodan umetnički program. Organizator svečanosti su Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Republike Srbije, Grad Loznica i Centar za kulturu "Vuk Karadžić" Loznica.

Cerska bitka bila je prva pobeda saveznika u Velikom ratu, a zbog zasluga u njenom vođenju general Stepa Stepanović, komandant Druge srpske armije, unapređen je u čin vojvode i uvrstio se u red najslavnijih vojskovođa Prvog svetskog rata.

Loznica, Tekeriš, Cerska Bitka
foto: Kurir/T.Ilić

Cerska operacija trajala je od 12. do 24. avgusta 1914. godine. Bitka je započela u noći između 15. i 16, a završila se srpskom pobedom. Dan odluke je bio 19. avgust 1914. kad je zauzet Kosanin grad, najviši vrh planine Cer, a do 24. avgusta je proteran i poslednji austrougarski vojnik sa teritorije Kraljevine Srbije.

Loznica, Tekeriš, Cerska Bitka
foto: Kurir/T.Ilić

Srpska vojska je pretrpela značajne gubitke. Iz stroja je izbačeno oko 16.300 vojnika, podoficira i oficira, a poginulo je 2.107 ljudi. Neprijatelj je imao još veće gubitke jer je iz stroja izbačeno oko 23.600 vojnika, podoficira i oficira, od čega je 15.000 njih ranjeno ili poginulo, a 4.500 zarobljeno.

Spomenik u selu Tekeriš podignut je na Vidovdan 1928. godine, a svečano ga je otkrio kralj Aleksandar I Karađorđević. Pored srpskih vojnika u spomen-kosturnici počivaju i pripadnici 28. Praškog puka koji nisu hteli da se bore protiv srpske braće.

Spomen kosturnica u Tekerišu predstavlja znamenito mesto kao spomenik kulture od izuzetnog značaja, a svake godine na Preobraženje potomci se poklone senima slavnih predaka na čijem spomeniku stoji natpis "Vaša dela su besmrtna".

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track