NAJVEĆE KUPINE U SRBIJI RAĐAJU KOD MILENKA POD KABLAROM: Ne mogu više od 3 da stanu u šaku (FOTO)
Foto: Printscreen Youtube

neverica

NAJVEĆE KUPINE U SRBIJI RAĐAJU KOD MILENKA POD KABLAROM: Ne mogu više od 3 da stanu u šaku (FOTO)

Srbija -

Podkablarsko selo Rošci, koje je poznato po šljivi i krompiru, prema svemu sudeći će biti poznato i po džinovskim kupinama, koje rađaju u kupinjaku Gospavića.

Pored dobrog roda ove godine i radnici u njegovom zasadu sa osmehom zadovoljno trljaju ruke.

- Milina je raditi u ovakvom zasadu posebno jer je kupina napredna. Ne može više od tri da se uzme u šaku. Ovakve kupine i deca mogu da beru - pričaju zadovoljni radnici.

Milenko sa svojom suprugom Zoricom već čitavu deceniju na parceli od deset ari uzgaja zasad kupine i ovo je prvi put da se može pohvaliti i prinosom i džinovskom veličinom ove jagodaste voćke.

kupinjak
foto: Printscreen Youtube

- Berba će trajati do septembra, a kvalitet je izvanredan. Ovde u suštini najviše vremena provodimo moja supruga i ja, naravno, tu je i komšiluk da nam pomogne. Moram da istaknem da sam zadovoljan i rodom i kvalitetom - rekao je Milenko.

Kupinar ističe da je i podnožje Кablara pogodno za uzgoj kupine, samo su potrebni rad i trud, a kvalitetan rod je neizbežan.

- Stvarno bih voleo da svi ljudi u našoj zemlji vide i postignu ovakav rod kupine, a može da se izvede, nije da ne može, ovaj kraj može biti plodan za ovu voćnu vrstu - pojasnio je Milenko.

kupinjak
foto: Printscreen Youtube

Bračni par Gospavić u svom kupinjaku, kad je to neophodno, rade puno radno vreme i kažu da im uz slogu ništa ne pada teško.

kupinjak
foto: Printscreen Youtube

- Moj muž i ja ustajemo rano. Od pola šest do četiri popodne smo ovde i dnevno možemo da naberemo oko 220 kilograma nas dvoje - objašnjava Zorica.

Ponosni kupinar Milenko, pored primene adekvatnih agrotehničkih mera, tvrdi da su red, rad i disciplina glavne karike da se podigne i održi dobar zasad čačanske beztrne kupine, a Zorica i Milenko su jedinstven primer u zapadnoj Srbiji da se radom od praskozorja do predvečerja može podići jedinstven kupinjak i na obroncima Кablara.

(Kurir.rs/Glas zapadne Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track