OVO UBISTVO SMATRA SE ZA NAJSVIREPIJE KOJE JE IZVRŠILA TITOVA UDBA: Nožem je tada u Čikagu iskasapljena i devetogodišnja Ivanka
Foto: Instagram Printscreen/Otačastvo

o ubistvu je mnogo pisano u američkoj štampi

OVO UBISTVO SMATRA SE ZA NAJSVIREPIJE KOJE JE IZVRŠILA TITOVA UDBA: Nožem je tada u Čikagu iskasapljena i devetogodišnja Ivanka

Društvo -

BEOGRAD - U noći između 18. i 19. juna 1977. godine, u Čikagu, u sedištu Srpske narodne odbrane, izmasakrirani su Dragiša Kašiković i njegova pastorka Ivanka Milošević, koja je imala samo devet godina u trenutku kada su je ubice iskasapile nožem.

Ovo ubistvo smatra se za najsvirepije koje je izvršila nekadašnja Titova UDBA.

Njegovo telo bilo je izbodeno 64 puta, čelo i jedan obraz bili su mu potpuno smrskani. Sa njim su ubili i njegovu devetogodišnju pastorku Ivanku Milošević, devojčica je zadobila 54 uboda.

Prema pojedinim informacijama, policija u Čikagu se nikada nije suočila sa takvim zločinom, a gotovo svi američki komentatori su to ocenili kao političko ubistvo u koje je upletena jugoslovenska tajna policija.

„O ubistvu Kašikovića je mnogo pisano i u američkoj štampi i u našoj. Pisano je svašta, mnoge neistine, razne propagandne brošure od dvostrukih agenata s ciljem da unesu što veću pometnju u redove emigracije.

Posle sahrane kralja Petra Drugog, kod manastira Svetog Save u Libertivilu, u državi Ilinois, gde se po generalnim procenama okupilo preko 20.000 Srba i Srpkinja, na sahrani Kašikovića je bilo više hiljada. Ili, najviše posle kraljeve sahrane", kazao je svojevremeno u ispovesti za Nedeljnik pop Stojiljko Kajević, član Srpskog oslobodilačkog pokreta.

Kurir.rs/Instagram Otačastvo/Instagram Megdan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track