GUŠIMO SE U SMRADU FEKALIJA, ZARAZIĆEMO SE! Stanovnici jedne ulice u Prokuplju žive godinama u strahu, a od nadležnih nema pomoći!
Revoltirani stanovnici Kopaoničke ulice, Foto: Biljana Roganović

Decenijski problem niko ne rešava

GUŠIMO SE U SMRADU FEKALIJA, ZARAZIĆEMO SE! Stanovnici jedne ulice u Prokuplju žive godinama u strahu, a od nadležnih nema pomoći!

Srbija -

Decu ne puštamo da se igraju, podneli smo krivičnu prijavu protiv JKP "Hammeum", i prosto je neverovatno da se u blizini prave pijaca i vrtić, kažu meštani

Stanovnici Kopaoničke ulice u Prokuplju podneli su krivičnu prijavu protiv N. N. lica koja ispuštaju fekalije u blizini njihovih kuća, kao i protiv JKP "Hammeum" u Prokuplju, jer, kako tvrde, ne mogu da žive od zaraze.

Prekoputa Stražavačkog potoka, pedesetak metara od nove pijace i novog obdaništa koje se gradi, kao i "Lidla" koji se uskoro otvara, izlivaju se fekalije i već je napravljeno pravo jezerce. To je kanalizacija iz Đurevačkog naselja, ali su premeri cevi i šahte premali da prime toliku količinu otpadnih voda, te se deo između dve šahte zapušio i napravio haos. Stanovnici ove ulice već danima pokušavaju da dozovu nadležne iz prokupačkog JKP "Hammeum", ali je sve uzalud.

Podneli krivičnu prijavu
Podneli krivičnu prijavufoto: Biljana Roganović

Kažu da je ovo decenijski problem, nastao zbog naglog širenja Đurevačkog naselja i priključivanja na ovaj kanalizacioni krak. Zbog toga što ne mogu da trpe nesnosan smrad i jer se plaše zaraze, stanovnici Kopaoničke ulice su se okupili i podneli krivičnu prijavu. Besni su jer niko već duže vremena ne reaguje.

Vršilac dužnosti direktora JKP "Hammeum" Ljubisav Rakić rekao je za Kurir da je od nas prvi put čuo za problem, te obećao da će poslati ekipu da razguše šahtu, izvuku fekalije i dezinfikuju prostor. To obećanje je trebalo da ispuni u petak, 2. septembra, ali nije.

- Više ne znamo kome da se obratimo, ovo je strašno. Mesecima se gušimo u smradu fekalija, strahujemo od zaraze, a niko ne reaguje. Iz dana u dan količina otpadnih voda je sve veća i pravo jezero je napravljeno a to niko ne vidi. Da li pijaca i dečji vrtić treba da budu kraj fekalija - pita se Miroslav Rakonjac, stanovnik Kopaoničke ulice:

Deo jezerceta fekalija
Deo jezerceta fekalijafoto: Biljana Roganović

- Obećali su da će to da srede sada kad grade ovaj kompleks u kom su pijaca i obdanište, ali ništa. Svakodnevno smo zvali kol-centar preduzeća i niko nikad nije ni izašao na teren, a kamoli da saniraju problem. Još malo pa će ovo jezero fekalija doći do pijace.

I njegove komšije potvrđuju da im je život noćna mora, da ne mogu da dišu od smrada i da decu ne puštaju na ulicu da se igraju, jer strahuju od zaraze. Poručuju da će pokrenuti peticiju i da će je predati Gradu Prokuplju.

- To još nismo uradili. Nadamo se da neće biti kasno i da neće u međuvremenu doći do neke zaraze - bojažljivi su oni i nije im jasno da se ovakve pojave dešavaju u jednom od najnaseljenijih prokupačkih delova, a da niko ne reaguje.

Kurir.rs/Biljana Roganović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track