VESELJE KOD SIMIĆA IZ POĆUTE, OVO NE PAMTE NI KOMŠIJE! Najpre ojagnjila dvoje, a onda je krenulo! Stigla do broja 6
Foto: Privatna Arhiva

Reč je o sjeničkoj pramenki

VESELJE KOD SIMIĆA IZ POĆUTE, OVO NE PAMTE NI KOMŠIJE! Najpre ojagnjila dvoje, a onda je krenulo! Stigla do broja 6

Srbija -

VALJEVO - U domaćinstvu Slavice i Živka Simić iz Poćute stado ovaca u jednom danu je uvećano za šestoro jagnjadi. Iznenađenje je utoliko veće jer je svih šest jaganjaca na svet donela jedna ovca.

Reč je o sjeničkoj pramenki, a u njihovom stadu, pričaju Simići, ovce najčešće ojagnje jedno ili dvoje. Jedna je ojagnjila četvoro, ali da ih bude šestoro to se kažu do sada nije dogodilo.

- Primetili smo da ovca teško kretala, videlo se da se dosta raširila. Najpre je ojagnjila dvoje, ali je sinu bilo sumnjivo i izvukao je još jedno, pa četvrto, peto, šesto. Nažalost jedno je uginulo. Kada me je ćerka nazvala nisam joj verovao, mislio sam da je od dve ovce šestoro a ne od jedne. Ovca je stara pet godina, do sada se bliznila, a iako nije u pitanju prirodno parenje ovome se ipak nismo nadali - kaže Živko Simić.

Slavica Simić, Živko Simić, Poćuta, ovca, šestoro jagnjadi, jagnje, jagnjad, jaganjci
foto: Privatna Arhiva

Ovako nešto ne pamte ni njihove komšije, jer se u ovom kraju nije desilo da pramenka ojagnji šestoro jagnjadi. Iako su dobrog zdravstvenog stanja, prinove će ipak morati da prihranjuju, jer im neće biti dovoljno samo majčino mleko.

U stadu porodice Simić trenutno je 60 ovaca. Oni kažu da na plodnost najviše utiče kvalitetna ishrana, jer su ovce redovno na ispaši. Pored toga u obroku je zastupljen koncentrat, ali i kukuruz, pšenica i zob.

-Godinama se bavimo ovčarstvom. Uvek smo imali 10, 20 ovaca, a sada smo proširili na 60 grla. Međutim, izgleda da ni od toga nema vajde, jer je cena jagnjadi 300 dinara, a od subvencija ne ostane ni treći deo dok platimo veterinara, bilete, transport. Ukoliko se nešto ne promeni na bolje moraćemo smanjivati broj grla, samo koliko da ih imamo-navodi Simić.

Kurir.rs/S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track