MIHOLJSKI SUSRETI SELA OTVORENI U KATUNU: Očuvanjem sela čuva se tradicija i kulturni identitet
Foto: T.S.

manifestacija

MIHOLJSKI SUSRETI SELA OTVORENI U KATUNU: Očuvanjem sela čuva se tradicija i kulturni identitet

Srbija -

Manifestacija „Miholjski susreti sela" ove godine otvorena je u Katunu, selu nadomak Vranja i okupila je veliki broj ljudi.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković otvorio je drugu po redu manifestaciju "Miholjski susreti sela". On je podsetio da se u saradnji sa Ministarstvom za brigu o selu ovaj događaj održava širom Srbije i da ima za cilj razvoj ruralnih sredina.

- Podsticaji i realizacija aktivnosti i projekata koji doprinose unapređenju sela u svim segmentima neophodni su za ostanak ljudi u seoskim sredinama, pre svega mladih. Zbog toga je potrebno kreiranje ambijenta sa svim potrebnim uslovima i sadržajima koji omogućavaju kvalitetan život ljudi. Očuvanjem sela čuvamo tradiciju i kulturni identitet i zbog toga je afirmacija ruralnih područja prioritetet. Lokalna samouprava i u narednom periodu nastaviće sa podsticajnim merama i ulaganjima u seoske sredine, jer bez toga nije moguć sveobuhvatni razvoj društva i države. Briga o selu mora biti jedan od prioriteta državnog i lokalnog rukovodstva - rekao je gradonačelnik.

Miholjski susreti sela, Katun
foto: T.S.

Održan je kulturno umetnički program "Nazdravlje nam zdravica” i "Tradicijom i čuvam kućni prag", učenika seoskih osnovnih škola sa teritorije grada Vranja. U nastavku programa, učenici sa Kosova predstavili su kulturnu baštinu Kosovskog Pomoravlja. Organizovane su i Igre bez granica za decu i odrasle, kao i Kviz znanja i nastup folklorista.

Izložba rukotvorina, radionica grnčarstva, zatim prezentacija tradicionalnih jela, domaće rakije i vina, kao i poljoprivrednih proizvoda, deo su programa manifestacije „Miholjski susreti sela“.

1 / 2 Foto: T.S.

Pokrovitelj manifestacije su Ministarstvo za brigu o selu i Grad Vranje, a organizator Kulturno-obrazovni centar. Manifestacija je priređena u dvorištu seoske crkve u subotu 24. septembra. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo za brigu o selu i Grad Vranje, a organizator Kulturno - obrazovni centar Vranje.

Prošle godine domaćin je bilo selo Donje Žapsko. Manifestacija je trajala dva dana, i održana je poslednjeg vikenda oktobra.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track