U JEDNOJ RUCI INSULIN, U DRUGOJ PUŠKA: Ovaj srpski junak oslobodio je Orahovac od albanskih terorista uz komandu - ZA MNOM, BRAĆO!
Foto: Printscreen Instagram megdan.rs

heroj

U JEDNOJ RUCI INSULIN, U DRUGOJ PUŠKA: Ovaj srpski junak oslobodio je Orahovac od albanskih terorista uz komandu - ZA MNOM, BRAĆO!

Srbija -

Na današnji dan, 2012. godine, preminuo je oslobodilac Orahovca, čuveni oficir srpske policije Veljko Radenović, u narodu poznatiji kao Đeneral.

"Đenerale, đenerale, nek je tvojoj majci hvala, što junaka rodila je, da se Srpstvu vrati slava!", deo je pesme posvećene jednom od najvećih heroja u modernoj istoriji Srbije.

Veljko Radenović bio je oficir policije Srbije i komandant Posebnih jedinica policije u Prizrenu tokom rata na Kosovu i Metohiji.

Komandovao je Posebnom Jedinicom Policije sve do povlačenja vojske u junu 1999. godine.

Veljko Radenović
Veljko Radenovićfoto: Printscreen Instagram megdan.rs

Proslavio se oslobađanjem Orahovca 1998. godine, kada su albanski teroristi nekoliko dana držali Orahovčane kao taoce. Svojom hrabrošću se istakao u oslobođenju talaca od albanskih terorista.

Meci su prolazili pored njegove glave, borio se prsa u prsa sa najozoglašenijim teroristima u najtežim uslovima.

Bio je šećeraš, ali ga ni bolest nije sprečavala da posustane u borbi, već se često događalo, po rečima njegovih saboraca, da u jednoj ruci nosi špric sa insulinom, a u drugoj pušku, a zatim bi u jurišu izgovarao njegovo čuveno "Za mnom, braćo!''.

Albanski teroristi na Kosovu
Albanski teroristi na Kosovufoto: Profimedia

Iako niži po činu, njegovo junaštvo, koje je iskazano u borbama, u narodu ga je proslavilo i stekao je status legende još za života. Radenović je učestvovao i u otadžbinskom ratu za Republiku Srpsku, a branio je svoj narod i u Krajini.

Nije imao čin generala, bio je potpukovnik, ali su ga saborci, kao i narod koji je oslobađao, smatrali đeneralom i tako ga i zvali.

Umro je 2012. godine u Kruševcu, u svojoj 57. godini, a sahranjen je bez ikakvih državnih počasti, tada zaboravljen od otadžbine kojoj je verno služio, ali je upamćen od svog srpskog naroda.

U njegovu čast, Gavrilo Kujundžić iz Orahovca, napisao je pesmu ''Đenerale, đenerale'', koju u originalu izvode Ivana Žigon i Kosovski božuri.

"Ti veliko ime nosiš, od junaka hajduk Veljka, On je tuko čete turske, a ti bande arnautske...".

Takođe, u čast heroja odbrane Kosova, pesmu su napravili i akapela sastav "Srbski pravoslavni pojci" i muzički producent Aleksandar Sofronijević. Pesma je ponela naziv "Đenerale Veljko".

- Moram da kažem da moramo biti i društveno odgovorni, ovo je jedna nacionalna priča i muzika. Sa zadovoljstvom sam bio na ovom projektu, jer treba da sačuvamo naš duh i tradiciju. Bila mi je čast. Veljko je u narodu poznat kao đeneral, pesma odiše jednom pravom srpskom dušom i emocijom kakvu takav heroj zaslužuje. Pesma ima ozbiljan feedback i jako sam ponosan - rekao je Sofronijević gostujući u emisiji Puls Srbije na Kurir televiziji.

(Kurir.rs/ Megdan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track