NASTAVNICA SRPSKOG MARINA OBNAVLJA DEDOVINU U VELIKOJ IVANČI: Kuća ostala pusta posle masakra, tu joj ubili i babu i dedu
Foto: Printscreen Youtube

Selu koje Srbija pamti po zlu i velikoj tragediji

NASTAVNICA SRPSKOG MARINA OBNAVLJA DEDOVINU U VELIKOJ IVANČI: Kuća ostala pusta posle masakra, tu joj ubili i babu i dedu

Srbija -

Skoro deceniju posle zločina u kojem je ubijeno 13 duša, čak i mališan od dve godine

U masovnom ubistvu u Velikoj Ivanči kod Mladenovca 2013. godine poginulo je 13 ljudi - kada je komšija u rano jutro pucao na ljude od kuće do kuće.

Marina je nastavnica srpskog u Mladenovcu, trudnica koja čeka treće dete. Njeni baka i deka su ubijenu u zločinu o kome je govorio čitav svet. Od tada je kuća ostala pusta, a svi naslednici nisu imali snage da nešto urade na imanju koje je u zaseoku u kojoj je u skoro svakoj kući neko nastradao.

dedovina, Velika Ivanča, Marina
foto: Youtube Printscreen/RTS

Među žrtvama bilo je i starijih, ali i jedan mladi bračni par sa malim detetom. Ovakva tragedija ne pamti se u ovom kraju.

Imanje je stvarao Marinin pradeda. Uskoro će mala šumadijska kuća napuniti 100 godina i Marina je po svaku cenu htela da okupi rođake i prijatelje da se kuća spase, a deca vrate na dedovinu i tako prekine decenijsku tugu i život vrati u ovaj zaselak.

dedovina, Velika Ivanča, Marina
foto: Youtube Printscreen/RTS

Unuka bake i deke koji su tog dana nastradali prijavila se za serijal javnog servisa "Moja dedovina" da vrati život u napuštenu kuću.

Još jedna neverovatna priča povezana je sa ovom dedovinom. Posle velikih ratova i bolesti u Srbiji nije bilo strano da se desi da porodice koje imaju mnogo dece jedno dete pošalju u kuću najboljih prijatelja ili kumova bez dece da žive kao novi naslednici kako se ta kuća bez potomaka ne bi zatvorila.

dedovina, Velika Ivanča, Marina
foto: Youtube Printscreen/RTS

Iz današnje pespektive to deluje čudno, ali su tada prijateljstva i kumstva bila toliko jaka da su se i takve stvari dešavale.

Ova familija ima upravo takvu priču.

Deda Velizar (koji je ubijen) je kao dečko došao u kuću očevog najboljeg prijatelja kome je umrlo dete. Nekoliko decenija kasnije baš u ovoj kući je ubijen dok je spavao.

Pradeda koji je gradio kuću nije u krvnom srodstvu sa Marinom i svim naslednicima, a i njenim pokojnim dedom i babom. Deda je odrastao kao njegov sin i zato je ovo sada Marinina dedovina.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track