EVO KOLIKO U SRBIJI KOŠTA ODLAZAK NA ONAJ SVET: Smrt je unosan biznis, ovo je detaljni cenovnik SAHRANE
Foto: Ana Paunković

EVO KOLIKO U SRBIJI KOŠTA ODLAZAK NA ONAJ SVET: Smrt je unosan biznis, ovo je detaljni cenovnik SAHRANE

Srbija -

Smrt je postala unosan biznis, ocenjuju Čačani. Jedan od njih nedavno je sahranio oca i kaže da ga je sahrana koštala skoro 2.000 evra.

"Morali smo da kupimo grobno mesto, dali su nam na šest meseci, ali košta skoro 90.000 dinara. Naravno, tu su mesečni troškovi održavanja, usluge kapele, ukopa. Sveštenik uzima do 10.000 dinara, kaže ostali daju toliko i onda nismo hteli da se sramotimo. Imam jednog oca", kaže naš sagovornik Nove koji je usluge koristio u JKP "Gradsko zelenilo" u Čačku.

"Očigledno je smrt postala najunosniji biznis", zaključuje ožalošćeni čovek.

Upravnica gradskog groblja Dragica Juković kaže da su aprila ove godine uvećali cene grobnica, ali da je u planu nivelacija cena zakupa, sahrana i održavanja. One se, dodaje ona, nisu menjale osam godina.

pomen, Saban Saulic, groblje
foto: Zorana Jevtić

"Zakup jednog grobnog mesta iznosi 2.567,81, dva 5.351,62 i tri 8.027,43 dinara, a održavanje po jednoj grobnici košta 858,70, za dve 1.717,40, a za tri 2.567,10, bez obzira na to da li su one od betonskog, granitnog roso porina ili mermerne impale", pojašnjava ona.

Pogrebno preduzeće "Gorica" u Nišu donelo je odluku o poskupljenju sahrana za 24 odsto, a nove cene će se primenjivati kada ih usvoji Gradsko veće. Prema odluci Nadzornog odbora JKP "Gorica", usluga sahrane u novo grobno mesto trebalo bi da i košta 10.981 dinar, umesto sadašnjih 9.150 dinara, dok bi sahrana u postojeće grobno mesto poskupela sa 17.498 dinara na 20.998 dinara. Kao razloge za poskupljenje u "Gorici" navode povećanje cena goriva, maziva, zaštitne opreme i minimalne cene rada.

U tom preduzeću podsećaju da je usluga sahranjivanja u Nišu poslednji put poskupela 2013. godine. Godišnji zakup grobnog mesta ne bi poskupeo, ostao bi i dalje 168 dinara, a ne bi poskupelo ni godišnje održavanje koje košta 452 dinara.

(Kurir.rs/Nova)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track