VELIŠA POSEJAO ĐUMBIR, A KAD JE VIDEO ŠTA JE NIKLO ODMAH SE UHVATIO ZA GLAVU: Meštani sela na Zlatiboru ne pamte NIŠTA SLIČNO
Foto: Profimedia

neverica

VELIŠA POSEJAO ĐUMBIR, A KAD JE VIDEO ŠTA JE NIKLO ODMAH SE UHVATIO ZA GLAVU: Meštani sela na Zlatiboru ne pamte NIŠTA SLIČNO

Srbija -

Mladog domaćina Velišu Petrovića iz zlatiborskog sela Draglica pre nekoliko dana na imanju iznenadila je čičoka.

Veliša nije znao otkud u njegovoj njivi čičoka dok se nije prisetio da mu je komšija iz drugog zaseoka proletos doneo seme đumbira koje je posejao baš na mestu gde je iznikla čičoka

Nakon setve povrća u njivi ispod kuće, posle tridesetak dana, Veliša je primetio da je na mestu đumbira nikla neka čudna biljka.

Kroz razgovor sa komšijama i prijateljima pokušavao je da sazna šta mu raste u bašti, ali niko nije znao da mu kaže tačan odgovor. Mnoge je podsećala na suncokret zbog žutog cveta.

Ponovo se domaćin pomirio sa činjenicom da ne zna kako izgleda đumbir i poverovao da zapravo on raste u njegovoj njivi. Pre nekoliko dana, pre snega, rešio je da iz zemlje izvadi i poslednje plodove za ovu godinu, kao i nepoznatu biljku, kako bi se uverio i saznao šta je. Umesto zdrave namernice đumbir koju je hteo da posadi, rodila je čičoka, divlji krompir koji se ne viđa tako često u ovom kraju.

Plod ga je veoma iznenadio i sada ne zna šta da radi sa njom.

- Komšija Neđo na proleće mi je dao seme i rekao da je đumbir, nadajući se da ću sada na jesen iz zemlje izvaditi poznatu biljku, hvalio sam se kako đumbir može da uspe ispod Murtenice. Međutim, zemlja je rekla drugačije, umesto đumbira izrasla je čičoka. Čitao sam na internetu o toj biljci i sada tražim ko želi da mu je poklonim jer ja ne znam šta ću sa njom - istakao je domaćin na čijem je imanju rodila jestiva biljka poreklom iz Severne Amerike.

Čičoka je u narodu poznata kao divlji krompir. Krase je veliki žuti cvetovi i može se koristiti u ishrani u sirovom ili kuvanom stanju. Ova biljka u 17. veku bila je poznatija od krompira. Najraširenija je u Južnoj Americi, Aziji, Evropi i na Novom Zelandu.

- Ove godine sam ostao bez đumbira, a na proleće ću dobro razmisliti šta sadim. Brine činjenica da se čičoka teško iskorenjuje - dodaje Petrović.

Retko u kom domaćinstvu zlatiborskog kraja da je nekada rodila ova neobična biljka, a ni najstariji meštani Draglice ne pamte je na svom imanju. Čičoka je ipak zdrava namirnica, puna gvožđa i odlična za dijabetes, a njen podzemni koren jede se gotovo isto kao krompir i veoma smanjuje holesterol.

(Kurir.rs/Informer)

Bonus video:

01:23

TRIK MASTER ŠEFA ZA SAVRŠEN RESTOVANI KROMPIR! Ukazao na GREŠKU koju bukvalno svi prave i ZBOG KOJE VAM PRILOG ISPADA LOŠE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja