SLEDEĆI NA UDARU VODOSTAJI SAVE I DUNAVA? Meteorolozi PREDVIDELI smanjenje padavina, ali ukazali na NEPREDVIDIVOST PRIRODE
Foto: Kurir TV, Puls Srbije

puls srbije

SLEDEĆI NA UDARU VODOSTAJI SAVE I DUNAVA? Meteorolozi PREDVIDELI smanjenje padavina, ali ukazali na NEPREDVIDIVOST PRIRODE

Srbija -

Poplave u jučerašnjem danu, nastavak padavina i katastrofalne štete upalile su taster žutog i narandžastog meteoalarma i s tim u vezi pokrenule polemike.

pOPLAVE
foto: Kurir tv, Puls Srbije

Slobodan Sovilj, meteorolog i Dejan Vladiković, hidrolog razgovarali su sa voditeljima Pulsa Srbije i dali neke smernice kako da se nosimo u ovim situacijama, ali i šta da očekujemo od vremena u narednom periodu.

Poplave
foto: Kurir TV, Puls Srbije

- Više padavnina biće na zapadu i jugozapadu Srbije, a onda će se u nedelju ta zona izmestiti ka istoku i jugoistoku zemlje - rekao je Sovilj.

Padavine su glavni uzročnik, ali osim padavina postoji još uzroka.

- To su topljenje snega i ekstremne padavine. Ciklon je bio jak. U Crnoj Gori je palo oko 150 litara, isti slučaj je i sa Hrvatskom i Slovenijom - rekao je Vladiković.

Jošanica, most, poplava, poplave, Novi Pazar
foto: Instagram Printscreen/192.rs

- Ovakve ekstremne padavine socio-ekonomskih razmera, moramo znati 10-15 dana unapred. Kada govorimo o zimi, nema naznake snega u nižim predelima, a u svakoj narednoj kišnoj epizodi, granica snega se spušta na niža područja, odnosno već na visinu od 500-600 metara nadmorske visine - rekao je Sovilj, i preneo informacije iz hidrometeorolškog zavoda da će zima ove godine biti blaga.

poplave
foto: Youtube/Worldwide Disaster

Da li su po visini vodostaja kritične reke Sava i Dunav?

- Ima prostora za to. Imaćemo jakih porasta Save i Dunava, ali će reke ostati u svojim koritima - rekao je Vladiković.

Stručnjaci su naveli da mnoge stvari meteorolozi i hidrolozi ne mogu predvideti jer je u pitanju priroda, ali da se zato i izdaju žuti i narandžasti alarmi i crveni u ekstremnim slučajevima.

02:31

Meteorolozi PREDVIDELI smanjenje padavina, ali ukazali na NEPREDVIDIVOST PRIRODE

Voditelji su posebno naglasili važnost čuvanja higijene reka i pored fokusa problema s poplavama, zamolili gledaoce na osvešćivanje bitnosti očuvanja životne sredine i odlaganje otpada na prava mesta.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track