VELIKI BOŽIĆNI POST JE POČEO, RIBA SKOČILA: Nekad je narod kupovao i po 40 kg, a sad upola manje! Rada pokazala i koje su cene
Foto: RINA

ponuda dobra, potražnja minimalna

VELIKI BOŽIĆNI POST JE POČEO, RIBA SKOČILA: Nekad je narod kupovao i po 40 kg, a sad upola manje! Rada pokazala i koje su cene

Srbija -

ČAČAK - Božićni post je počeo, a iako se tokom njega skoro svih 40 dana može jesti riba, pitanje je da li će porasti i potražnja za njom.

Njena cena na pojedinim mestima skočila je za čak 30 odsto, pa se poslednjih meseci slabije i kupuje. Trenutna cena šarana je 800, dok pastrmka košta 700 dinara za jedan kilogram, a za oslić je potrebno izdvojiti od 450 do 550 dinara.

"Nama je proizvodnja ribe poskupela i očekivano je da dođe do poskupljenja u maloprodajama. Sada imamo situaciju da ljudi koji su kupovali po 40 kilograma sada kupuju pod dvadeset", kaže Rada Pantelić i dodaje da su i cene voća i povrća ove godine skočile u odnosu na prethodnu.

Osim telesnog posta koji podrazumeva odricanje od mrsne hrane, veoma je važan duhovni i milosrdni aspekt koji bi vernici trebalo da poštuju. Sveštenik u hramu Svetog vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, Slobodan Jakovljević, kaže da je odavno zaboravljeno da dok postimo moramo činiti i dobra dela.

post, riba
foto: RINA

“Za vreme posta nije samo značaj u tome da svoje telo uzdržimo od mrsne hrane, mnogo je važnije šta mislimo i govorimo, ali i da budemo milosrdni prema drugima. Moramo biti malo gladni i dati onima koji nemaju.

Sveta tajna pričešća je kruna posta, i na taj način postiže se potrebni duhovni mir, mir u Bogu, a svaki pravoslavac trebalo bi da posti bar jednm godišnje”, kaže jerej Jakovljević.

post, riba
foto: RINA

Iz godine u godinu, sve više građana posti.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track