02:36

Otac Gligorije: DA LI JE VERSKI, ILI ZVERSKI? Kako slaviti POSNU SLAVU i da li je greh na posnoj slavi izneti praseće pečenje?

OČE, JESAM LI GREŠAN AKO IZNESEM PEČENJE NA POSNU SLAVU? Otac Gligorije: Hrana za nas nije samo jelo, ona je BOGOSLUŽBENI SADRŽAJ

Društvo -

Jutarnji program u Redakciji, započeo je pričom o predstojećoj "sezoni" krsnih slava, i o najčešćim zabludama u našem narodu. Na tu temu govorio je otac Gligorije Marković voždovački paroh.

Redakcija
foto: kurir tv

- Hrana u hrišćanstvu ima mnogo veći značaj od samo unosa hrane to je "bogoslužbeni sadržaj", što znači naš odnos prema celom svetu, poštovanje prema precima koji su i sačuvali sve običaje. Kad je posno da se posti, kad je mrsno da se mrsi - kaže otac Gligorije i pojašnjava:

- Znači to nije neki događaj koji mi proslavljamo i mi slavimo, i odnos kao da smo nasledili naslednu bolest, ne! To je naše poštovanje prema tom svecu, tradicije, pa onda svega onog što se dešava oko nas.

Redakcija
foto: kurir tv

Posebno je zamolio sve sugrađane i ljude koji ne znaju dovoljno da se raspitaju kod lokalnog sveštenika, čak i ako ne idu u Crkvu, bitno je da se informišu i da proširuju svoja znanja, makar o tom jednom danu i svecu kojeg "slave".

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track