Najnovije vesti

SEDAM KRALJEVA IZ LOZE NEMANJIĆA KRUNISANO JE NA OVOM MESTU: Svaki je ušao na poseban ulaz koji je kasnije zazidan (FOTO)
Foto: Rina

Manastir Žiča

SEDAM KRALJEVA IZ LOZE NEMANJIĆA KRUNISANO JE NA OVOM MESTU: Svaki je ušao na poseban ulaz koji je kasnije zazidan (FOTO)

Srbija

Jedna od najvećih, ali i najstarijih srpskih svetinja podignuta je u prvoj polovini 13. veka, a njen ktitor je prvi kralj iz loze Nemanjića Stefan. Međutim, prema pričama koje se prenose sa koleno na koleno još uvek postoji legenda prema kojoj je u izgradnji manastira Žiča velikog udela imao i Sveti Sava.

Sve što bi majstori tokom dana sazidali, preko noći je bilo porušeno. Tada se kralj Stefan obratio za pomoć svom bratu, koji se monasima tri dana i tri noći proveo u molitvi, kako bi gradnja bila uspešna. Žiča je specifična po svojoj crvenoj fasadi, veruje se i da je to urađeno po zamisli Svetog Save, jer ti simbolizuje krv stradalnika za veru. Sada se ona zbog dotrajalosti obnavlja.

Manastir Žiča
foto: Rina

"Posle sticanja crkvene samostalnosti 1219. godine, u Žiči je smešteno sedište autokefalne srpske arhiepiskopije, a Sveti Sava bio je prvi arhiepiskop. Tokom srednjeg veka, u Žiči su ustoličavani episkopi i ovenčavani kraljevi iz dinastije Nemanjića, zbog čega je poznata i kao Sedmovrata. Zabeleženo je da je sedam kraljeva iz dinastije Nemanjića krunisano u ovom manastiru, a po narodnom predanju veruje se da je svaki kralj imao svoj ulaz. Samo bi on njime prolazio, a taj ulaz posle njegovog prolaska bi bivao zazidan. Novovekovni kraljevi Srbije, Aleksandar Obrenović i Petar I Кarađorđević, nakon krunisanja su miropomazani u Žiči, što se smatra nadovezivanjem na tradiciju Nemanjića.", kažu za RINU u TO Кraljevo.

Manastir Žiča
foto: Rina

Glavna manastirska crkva, podignuta u raškom stilu, posvećena je Vaznesenju Gospodnjem, postala je uzor i ostala to kroz čitav 13. vek, time je u istoriji raškog graditeljstva, kao zametak novog razdoblja, zauzela ključno mesto.

Кombinacija različitih slojeva kamena i cigli čine ulaz u obliku kule veoma interesantnim. Početkom poslednje decenije 13. veka, manastir je stradao u napadu Tatara, da bi ga početkom 14. veka obnovio kralj Milutin.

1 / 5 Foto: Rina

"Manastir Žiča sada je ženski manastir o kojem već godinama vredno i predano brinu monahinje koje su ovde pronašle svoj dom. Značaj koji Žiča, kao simbol osnivanja srpske države, autonomije srpske crkve i nacionalnog identiteta ima u istoriji srpskog naroda, je nemerljiv. Veliki broj vernika iz svih delova sveta, svake godine obiđe ovu svetinju", dodaju u TO Кraljevo.

Manastir Žiča je 1979. godine proglašen za spomenik kulture od izuzetnog značaja i nalazi se pod zaštitom Republike Srbije. Na pešačkoj stazi nalazi se i Manastirska prodavnica u kojoj se mogu naći svi proizvodi manastira i veliki broj knjiga i ikona.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja