DVE DECENIJE FOLKLORA U LIPNIČKOM ŠORU: Jubilej kulturno-umetničkog društva Frula, salve aplauza u Vukovom domu
Foto: Kurir.rs/T.Ilić

negovanju naše narodne tradicije

DVE DECENIJE FOLKLORA U LIPNIČKOM ŠORU: Jubilej kulturno-umetničkog društva Frula, salve aplauza u Vukovom domu

Srbija -

LOZNICA - Kulturno-umetničko društvo ‘’Frula’’ iz Lipničkog Šora obeležilo je dve decenije postojanja velikim koncertom u Vukovom domu kulture. Nastupili su najmlađi članovi, pripremna grupa, prvi ansambl i veterani koji su izveli igre iz cele Srbije i dobili pregršt aplauza zadovoljne publike.

Od osnivanja 2003. godine ‘’Frula’’ neguje folklornu tradiciju prenoseći je na mlade, a njen osnivač Dragan Puljezević, predsednik i koreograf društva, kaže da je u minule dve decenije u društvu zaigralo više od hiljadu mladih. On je pre dve decenije osnovao ‘’Frulu’’ kako bi mladi sa sela imali gde da se okupe i bave folklorom pa su svoje prve korake tu naučila deca iz više susednih lozničkih sela.

Folklor, KUD Frula
foto: Kurir.rs/T.Ilić

- Prvo je to bila folklorna sekcija u OŠ ‘’Sveti Sava’’ u Lipničkom Šoru, da bi pod sadašnjim imenom dve godine kasnije prerasla u kulturno-umetničko društvo. Život sam posvetio negovanju naše narodne tradicije, igri i pesmi i želeo sam da to prenesem na nove naraštaje kroz KUD ‘’Frula’’. Danas imamo oko četrdesetak članova, uglavnom osnovaca i srednjoškolaca, a raduje posebno što su među njima i deca onih koji su učestvovali u počecima ‘’Frule’’, a danas su odrasli, zreli ljudi – kaže Puljezević zadovoljna rođendanskim nastupom u Loznici.

Folklor, KUD Frula
foto: Kurir.rs/T.Ilić

U minule dve decenije ‘’Frula’’ je nastupila u svim nekadašnjim republikama bivše Jugoslavije, ali i festivalima u Grčkoj, Nemačkoj, po tri puta gostovala u Austriji i Bugarskoj, kao i mnogim mestima Srbije osvajajući brojna priznanja. Ovo društvo neguje našu tradiciju i kao osnivač Međunarodnog festivala dečjeg folklora ‘’Raspevano proleće’’ koji će ovoga leta organizovati dvadeseti put.

Folklor, KUD Frula
foto: Kurir.rs/T.Ilić
Folklor, KUD Frula
foto: Kurir.rs/T.Ilić

- Od 2004. domaćini smo festivala koji okupi oko 600 mladih igrača folklora društava i ansambala iz Srbije i susednih zemlja. Do sada je svoje igračko umeće na festivalu pokazalo ukupno oko pet hiljada mladih, a nadamo se da ćemo početkom juna ponovo biti dobri domaćini manifestacije koja uvek izazove veliku pažnju – rekao je on.

Folklor, KUD Frula
foto: Kurir.rs/T.Ilić

Na dvosatnom rođendanskom koncertu KUD ‘’Frula’’ predstavilo se u najboljem svetlu, a dodatno su ga ulepšali i gosti, ansambl lozničkog KUD ‘’Karadžić’’ i etno-grupa ‘’Lozice’’. ‘’Frula’’ će, kaže njen osnivač nastaviti da čuva našu tradiciju, bude oaza negovanja folklora, igre i pesme, i prenosi ih dalje na nove generacije

T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja