PALMA NA OTVARANJU RENOVIRANE ŠKOLE: Kada gradite fabrike, škole i vrtiće, to znači da taj grad ima dobre uslove da se deca rađaju
Foto: JS

razvoj

PALMA NA OTVARANJU RENOVIRANE ŠKOLE: Kada gradite fabrike, škole i vrtiće, to znači da taj grad ima dobre uslove da se deca rađaju

Srbija -

U jagodinskom selu Staro Lanište danas je, prvog dana drugog polugodišta, otvorena potpuno renovirana osnovna škola, za učenike od 1. do 8. razreda iz sela Staro Lanište, Novo Lanište i Kočino Selo. U sklopu škole koju pohađa 36 učenika je i vrtić gde ima devetoro dece.

Otvorena je i nova ambulanta za meštane Starog Laništa. Ovoj svečanosti prisustvovao je i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma.

- Kompletno renoviranje ovog objekta koštalo je 45 miliona dinara, od toga 30 odsto sredstava je dala država Srbija, a 70 posto je obezbedila Skupština grada Jagodine. Ta sredstva nisam obezbedio ja lično, već smo uštedeli. Na mesečnom nivou Skupština grada Jagodine štedi između 8 i 10 miliona dinara na osnovu onoga što smo imali pravo po zakonu da trošimo, a nismo trošili, ne kupujemo automobile i plate primaju samo oni koji rade i zarađuju, a ne političari, zato što je njihova politička partija pobedila na izborima. Osnovna škola ima grejanje na gas, novu kuhinju sa trpezarijom, salu za fizičko sa svim potrebnim sredstvima, dva spoljna sportska terena, informatičku učionicu sa kompjuterima, a u objektu gde je škola, napravljena je nova ambulanta za meštane Starog Laništa u kojoj će lekar raditi dva puta nedeljno, a po potrebi i više dana. Kada gradite vrtiće i škole to znači da taj grad ima dobre uslove da se deca rađaju, a pre toga ste morali da obezbedite fabrike, nova radna mesta kao što je slučaj u Jagodini i ja očekujem još 6 novih fabrika, u pregovorima smo sa jednom velikom kompanijom koja će izgraditi više objekata i ti objekti će biti namenjeni stranim investitorima. Vi ovde u Starom Laništu imate i gas i vodu i besplatan autobuski prevoz, kao na celoj teritoriji grada Jagodine i Staro Lanište više nije selo Staro Lanište, nego varoš Staro Lanište i zato očekujem da za 6 godina imamo više dece u predškolskom, a za 7 godina više dece u prvom razredu osnovne škole. U nekim gradovima i opštinama ne da nema besplatan autobuski prevoz, nego nema ni autobuski prevoz ni da platite, kada su sela malo udaljenija od grada. Jagodina je centar razvoja centralne Srbije. Dinamika i razvoj sela i grada u Jagodini imaće kontinuitet, a za nas su deca i mladi zakon - rekao je Marković.

Dragan Marković Palma
foto: JS

On je najavio i da će sutra vodito u Beč parlamentarnu delegaciju Srbije, na poziv predsednice austrijsko - srpskog prijateljstva skupštine Austrije.

- Na poziv predsednice parlametarne grupe austrijsko - srpskog prijateljstva u Saveznom parlametnu Austrije Gudrun Kugler, sutra, kao predsednik parlamentarne grupe srpsko - austrijskog prijateljstva u Skupštini Srbije predvodim delegaciju od 12 poslanika iz našeg parlamenta u posetu Beču. Takođe, nakon korone, grad Jagodina ponovo vodi studente u Beč. Obezbedili smo donatore i od 14. do 16. marta 350 studenata vodimo u glavni grad Austrije, gde ima najviše srpskih studenata u inostranstvu. Pored toga krajem maja, takođe o trošku donatora, vodimo 1.300 ljudi u našu prijateljsku Grčku, a uslov će biti da idu oni koji do sada nisu bili - kazao je Dragan Marković Palma.

(Kurir.rs.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track