Borani šećer pazare na pakete

Prazne rafove

Borani šećer pazare na pakete

Srbija -
Građani strahuju od nestašice, ali ih više brinu nezvanične najave da bi u maloprodaji ulje moglo da poskupi na neverovatnih 200 dinara

BOR - U trgovinama u Boru građani prazne rafove ne pitajući za cenu ulja i šećera, pa je već nekoliko dana primetna sporadična nestašica ovih namirnica.Trgovci u Boru kažu da su dobavljači smanjili isporuku tih namirnica, koje se vrlo brzo rasprodaju kada stignu u prodavnice.

U Rodinom supermarketu u Boru kažu da se šećer prodaje na pakete, a bilo je kupaca koji su pazarili i po nekoliko stotina kilograma šećera.

Građani Bora strahuju od nestašice ovih životnih namirnica, ali ih više brinu nezvanične najave da bi u maloprodaji ulje moglo da poskupi na neverovatnih 200 dinara.

Borani strahuju i od poskupljenja mesa, čija je cena u pojedinim mesarama već premašila 1.000 dinara. Cene mesa u Maxi diskontu kreću se od 590 pa do neverovatnih 1.300 dinara, koliko košta kilogram junećeg bifteka.

Zoran Andrejić iz Pokreta potrošača u Boru smatra da se u prodavnicama stvara veštačka nestašica, jer građani stvaraju zalihe tih namirnica u strahu od nove krize.

“Sve ide preko leđa građana. Normalno je da su ljudi uplašeni, zato što već 20 godina živimo u krizama, ratovima, redovima za šećer, kafu, ulje, tako da građani uzimaju mnogo više nego što im je potrebno”, rekao je za Andrejić.

On tvrdi da najveću cenu plaćaju potrošači. Iako Vlada najavljuje novu isporuku iz robnih rezervi, šećer se u Boru već prodaje po 120 dinara za kilogram, dok je cena ulja u pojedinim radnjama već skočila na 170 dinara.

To niko ne kontroliše, a građani kupuju i po višim cenama bez obzira na vladine uredbe, rekao je Andrejić.

Iz Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine najavili su da će iz Robnih rezervi biti preuzeto po 5. 000 tona ulja i šećera kako bi se sprečili poremećaji u snabdevanju tržišta.

Maksimalna cena ulja u maloprodaji će, zahvaljujući ovoj intervenciji, biti oko 142 dinara po litru, dok će maksimalna cena kilograma šećera iznositi oko 95 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track