DANI POZORIŠNIH PREDSTAVA: Počeo 16. Festival glumačkih ostvarenja u Loznici
Foto: Kurir/T.I.

DANI POZORIŠNIH PREDSTAVA: Počeo 16. Festival glumačkih ostvarenja u Loznici

Srbija -

Loznica je od večeras do 10. aprila u znaku 16. Festivala glumačkih ostvarenja "Dragan Tošić", prvi put pod imenom nekadašnjeg predsednika KUD "Karadžić", svojevremeno predsednika stručnog festivalskog žirija i jednog od osnivača manifestacije koji je iznenada preminuo prošle godine u vreme njenog održavanja. Umesto premijerom predstave u izvođenju domaćina, Pozorišta KUD "Karadžić" ovoga puta festival je počeo dokumentarnim filmom o Draganu Tošiću.

Loznica
foto: Kurir/T.I.

Glumci su prve večeri ipak bili na sceni jer su posle filma "Srpska drama" Siniše Kovačevića, Trsteničko pozorište i Dramski atelje KUD "Vuk Karadžić" iz Grabovca odigrali predstavu koja je prošle godine na festivalima u Kuli i Trebinju proglašena za najbolju.

Loznica
foto: Kurir/T.I.

Lozničani će narednih dana na sceni Vukovog doma kulture videti predstave ‘‘Crna kutija“ Pozorišta ‘‘Janko Veselinović“ iz Bogatića, Teatar ‘‘Inat“ iz Užica nastupa sa Nušićevom ‘‘Gospođom ministarkom“, Amatersko pozorišta ‘‘Đorđe Damjanović Đekša“ iz Jaše Tomića dolazi s komadom namenjenim starijima od 18 godina ‘‘Crvena, seks i posledice“, Pozorište ‘‘Masuka“ iz Velike Plane izvodi ‘‘Mrešćenje šarana“, Gradsko pozorište ‘‘Teatar 91“ iz Aleksinca prestaviće se sa komadom ‘‘Tetka od milion dolara“, a poslednju takmičarsku predstavu ‘‘Iza kulisa“ izvešće Gradsko pozorište iz Jagodine. Poslednje festivalske večeri, 10. aprila, će u čast nagrađenih glumaca Scena ‘‘Maska“ iz Šapca izvesti ‘‘Bračnu komediju“, u režiji Ivana Tomaševića.

Loznica
foto: Kurir/T.I.

Paralelno sa glavnim programom, u dnevnim terminima biće realizovan i revijalni, na kojem će nastupiti omladinske scene, dramske grupe i sekcije škola sa teritorije Loznice. Kao i prethodnih godina svako veče će publika birati glumca večeri, a na kraju festivala biće uručene nagrade za najbolju mušku i žensku glavnu ulogu, najbolje muške i ženske epizodiste i najboljeg mladog glumca, a ‘‘Karadžić“ će nekome od svojih članova dodeliti nagradu ‘‘Petar Grujić“, za glumački doprinos razvoju pozorišne scene u Loznici.

Inače, na lozničkom Festivalu glumačkih ostvarenja u takmičarskom delu do sada je izvedeno oko 90 predstava amaterskih pozorišta iz raznih mesta Srbije.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track