OBELEŽAVANJE 219. GODIŠNJICE BOJA NA ČOKEŠINI: Na Lazarevu subotu u srpskim Termopilima
Foto: Kurir/T.I.

OBELEŽAVANJE 219. GODIŠNJICE BOJA NA ČOKEŠINI: Na Lazarevu subotu u srpskim Termopilima

Srbija -

U porti Manastira Čokešina u subotu će, na Lazarevu subotu, svečano biti obeležena 219. godišnjice boja na Čokešini, saopšteno je danas iz lozničkog Centra za kulturu "Vuk Karadžić". Posle održane svete arhijerejske liturgije biće služen parastos čokešinskim junacima, a potom će se u porti, kod spomenika braći Nedić, u podne okupljenima najpre obratiti episkop šabački Jerotej, zatim narodna poslanica Dragana Lukić, da bi potom istoričar Goran Vilić, upravnik Muzeja Jadra, održao istorijski čas. Na istom mestu biće izveden i prigodan program.

Čokešina, Boj na Čokešini
foto: Kurir/T.I.

Učenici čokešinske osnovne škole i predstavnici lozničke podružnice Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. prethodno će na mestu bitke položiti vence. Na brdu Džajevac, kod Čokešine za vreme Prvog srpskog ustanka, na Lazarevu subotu, 28. aprila 1804. godine, 303 ustanika predvođena braćom Gligorijem i Dimitrijem Nedić, sukobila su se sa znatno nadmoćnijom turskom vojskom.

Čokešina, Boj na Čokešini
foto: Kurir/T.I.

Svi srpski borci poginuli su u borbi i zbog toga je nemački istoričar, Leopold Ranke, ovo mesto nazvao srpskim Termopilima. Bio je to jedan od najvažnijih bojeva iz Prvog srpskog ustanka na području Jadra i prvi okršaj sa Turcima na početku ustanka koji je i odredio njegov dalji tok. Ustanici su tada zaustavili tursku vojsku koja je iz Bosne krenula ka Šapcu i Beogradu, ali je u Čokešini desetkovana i prinuđena da se povuče. Spisak imena svih poginulih ustanika sastavio je sveštenik Vasilije Popović, izložen je u stalnoj postavci Vojnog muzeja u Beogradu, a nad kostima srpskih junaka, prenetim u portu manastira Čokešina, podignut je spomenik.

Organizatori svečanosti su Grad Loznica, Manastir Čokešina, mesna zajednica i loznički Centar za kulturu "Vuk Karadžić".

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track