MERE DAJU REZULTATE: Sve više beba u Malom Zvorniku, evo kako se podstiču roditelji
Foto: Kurir/T.I.

MERE DAJU REZULTATE: Sve više beba u Malom Zvorniku, evo kako se podstiču roditelji

Srbija -

Malozvornička opština već nekoliko godina sprovodi mere podrške porodici koje daju rezultate, pošto je u 2022. godini u Malom Zvorniku rođeno 91 dete, petnaestoro više više nego 2021, u kojoj je rođeno 76 beba, izjavio je predsednik opštine Zoran Jevtić posle učešća na prvoj nacionalnoj konferenciji o porodici "Srbija – naša porodica", održanoj u Beogradu, u organizaciji Ministarstava za brigu o porodici i demografiju.

On je naveo da opština od prošle godine na ime roditeljskog dodatka za svako novorođeno dete izdvaja 100.000 dinara i obezbeđuje bebi paket, u vrednosti od oko 5.000 dinara, sa stvarima neophodnim roditeljima odmah po rođenju deteta. To je znatno više nego ranije kada je na ime finansijske podrške porodici izdvajano 55.000 dinara za prvo dete, 65.000 za drugo i 75.000 za treće i svako sledeće.

Mali Zvornik
foto: Opština Mali Zvornik

Jevtić je naveo, kako prenosi opštinski portal, i to da lokalna samouprava finansira i brojne druge mere podrške porodicama, trudeći se da pomogne sugrađanima, da ih ekonomski osnaži, podstakne natalitet i zadrži stanovnišvo na svojoj teritoriji. Kao važne rezultate i mere podrške porodici navodi se izgradnja novog vrtića u mesnoj zajednici Donje Naselje, zahvaljujući čemu je ukinuta lista čekanja za smeštaj dece u obdanište, dogradnja višenamenske učionice i poboljšanje uslova za boravak dece u Predškolskoj ustanovi "Crvenkapa", izgradnju i uređenje sedam dečjih igrališta po savremenim standardima u nekoliko mesnih zajednica, kupovinu kuća sa okućnicom za mlade bračne parove koji žele da ostanu na selu, obezbeđivanje besplatnog lokalnog prevoza za učenike i najstarije sugrađane, nabavku i podelu besplatnih udžbenika za učenike prvog razreda u svih pet osnovnih škola, kao i podelu besplatnih autosedišta za decu uzrasta do pet godina.

U protekle četiri godine nabavljeno je i uz obuku o pravilnom korišćenju auto sedišta podeljeno više od 450 zaštitnih sistema za decu u saobraćaju, a pošto je ova mera naišla na veoma dobar prijem kod građana, rukovodstvo opštine planira da uvede praksu da po rođenju svako dete odmah dobije sedište za bezbednije učešće u saobraćaju.

Jevtić je rekao, prenosi opštinski portal, da će lokalna samouprava nastaviti da finansira realizaciju mera podrške porodici u 2023. godini i nastojati da primenjuje "nove pozitivne prakse koje mogu doprineti stvaranju bolje demografske slike".

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track