UŽIVO JUTRO POSLE POPLAVA U SRBIJI: Momak u vodi do grla, Novosađanin vesla u čamcu posred ulice! RHMZ upozorava Šapčane (VIDEO)
Foto: NSUživo Instagram printscreen

TROJE evakuisanIH, DVOJE POVREĐENIH

UŽIVO JUTRO POSLE POPLAVA U SRBIJI: Momak u vodi do grla, Novosađanin vesla u čamcu posred ulice! RHMZ upozorava Šapčane (VIDEO)

Srbija -

Palo je između 60 i 80 litara kiše po kvadratnom metru u zavisnosti od lokacije

SRBIJA - Obilne padavine uzrokovale su poplave u pojedinim delovima Srbije.

Pripadnici MUP-a intervenisali su u više mesta, a evakuisane su tri osobe. Dve osobe su povređene tokom nevremena u Novom Sadu, a u Koceljevi je došlo do plavljenja desetak kuća. MUP saopštava da trenutno nema ugroženih. U nevremenu koje je zahvatilo Novi Sad poplavljene su broje ulice, a u pojedinim delovima vojvođanske predstonice bilo je i grada, javlja RTS.

10.00 - Pod vodom šetalište u Prijepolju, saobraćaj na lokalnom putu u Užicu bio u prekidu: Ogromna kiša pala u kratkom vremenskom roku, izlio i potok u selu Karan.

Zbog padavina koje su zahvatile sever Crne Gore, vodostaj reke Lim je u blagom porastu, pa je nedavno sagradjeno šetalište Prijepoljaca osvanulo pod vodom.

Svi smo u maksimalnoj pripravnosti, jer nas je reka Lim prethodnih meseci plavila više puta. Ako se padavine nastave, može biti pitanje trtenutka kad će opet voda sve da prelije, kažu za RINU Prijepolju. Obilne padavine u kratkom roku, izazvale su i velike probleme na teritoriji grada Užica. Potok Stanci koji protiče kroz selo Karan se izlio.

- Potok je nabujao naglo i bujica se spustila u dolinu i sobzirom na veliku količinu vode nije mogao da primi vodovod usled čega je došlo do izlivanja. Voda je ušla u nekoliko domaćinstava, uglavnom podrumske prostorije i pomoćne objekti - kazao je za agenciju RINA, Zoran Militarov načelnik komunalnih službi u Užicu. Poplava u selu Karan izazvala jer probleme i na putnoj infrastrukturi.

- Mi smo odmah izašli na terene, sagledali situaciju i put koji je u kratkom periodu bio u prekidu. Nanos koji je bujica nanela na kolovoz smo otklonili i vratili u prvobitno stanje, nakon čeka je saobraćaj pušten, dodao je Militarov.

09.50 - Vatrogasci intervenisali zbog vode u podrumima u Zrenjaninu. Nakon obilne kiše koja je sinoć padala u Zrenjaninu, sve raskrsnice i kritična mesta u gradu koja su bila poplavljena su prohodna i saobraćaj se obavlja normalno.

Po podacima iz PU Zrenjanin, Vatrogasci su intervenisali na više lokacija i crpeli su vodu pumpama iz podruma. Oštećen je plafon u jednom vrtiću i krov na jednoj ambulanti. Nije bilo povređenih. Palo je između 60 i 80 litara kiše po kvadratnom metru u zavisnosti od lokacije. Problema ima na njivama gde se u depresijama voda zadržala i na tim mestima će zbog količine vode iznikli usevi verovatno stradati.

poplava, poplave, Spasavanje
foto: Instagram Printscreen/MUP Srbije

09.40 - Đurđević: Maksimum padavina se premešta iz juna u maj. Klimatolog Vladimir Đurđević kaže za RTS da, prema trenutnim prognozama, ne deluje da ćemo imati neke ozbiljnije poplave, ali treba da postoji opreznost. Ističe da se poslednjih godina zbog promene klime maksimum padavina premešta iz juna u maj.

09.30 - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog posledica padavina, intervenisali su na teritoriji Grada Novog Sada, opštine Beočin, Sremskim Karlovcima, Zrenjaninu, Šapcu, Rumi i Valjevu.

Vatrogasci-spasioci evakuisali su dva lica sa krova poplavljenog automobila u Partizanskoj ulici u Novom Sadu i još jednu osobu u Koceljevi gde je došlo do plavljenja nekoliko objekata.

Trenutno nema ugroženih lica, a pripadnici Sektora za vanredne situacije angažovani su na crpljenju vode iz podrumskih prostorija u Rumi, u mestu Čerević, Žablju, Sremskim Karlovcima, Zrenjaninu.

U Koceljevi je došlo do plavljenja desetak kuća, kao i u Valjevskoj Loznici gde je voda prodrla u podrumske prostorije jednog lokala.

08.15 - Kratkotrajna stabilizacija vremena za vikend, najavio RHMZ.

vodostaj
foto: RHMZ Printscreen

08.05 - Na Savi kod h.s. Šabac vodostaj će 19. maja prevazići granicu redovne odbrane od poplava.

vodostaj
foto: RHMZ Printscreen

Sinoć nešto posle 19 časova jako olujno nevreme zahvatilo je Novi Sad. Brojne ulice su poplavljene, saobraćaj funkcioniše otežano, a u nekim delovima grada bio je i blokiran.

08.00 - Područje užičkog sela Karan juče u popodnevnim satima zahvatilo je jako nevreme praćeno obilnim padavinama i do 30 litara kiše što je dovelo do bujica i do porasta nivoa potoka Stanci i njegovog izlivanja, rekao je Zoran Militarov, načelnik komunalne inspekcije Grada Užica, prenosi Blic pisanje Tanjuga.

Pod vodom su bile i neke saobraćajnice i u centru Koceljeve, kao i nekoliko domaćinstava. Izlili su se manji vodotoci.

U pojedinim delovima vojvođanske predstonice bilo je i grada. Poplavljene su ulice i u centru Koceljeve, kao i nekoliko domaćinstava. Voda ugrožava školu i vrtić. Izlili su se manji vodotoci. Sve nadležne službe su na terenu.

U Srbiji danas pretežno oblačno i svežije, mestimično kiša

U Srbiji će danas biti pretežno oblačno i svežije vreme, mestimično s kišom, uz slab do umeren zapadni i severozapadni vetar, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Jutarnja temperatura biće od 11 do 14 stepeni Celzijusa, a najviša dnevna od 14 do 19 stepeni, javlja Beta. I u Beogradu će biti oblačno i svežije vreme, povremeno s kišom, uz slab do umeren zapadni i severozapadni vetar. Jutarnja temperatura će biti oko 12, najviša dnevna oko 15 stepeni.

Kurir.rs/RTS/Tanja Dimitrić Mihajlović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track