REVOLUCIONARNO OTKRIĆE ZAJEČARSKIH ĐAKA: Osmislili organski pesticid iz čili papirke! Predstavljaće Srbiju na takmičenju u Turskoj
Foto: Sajt Gimnazije Zaječar

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE ZAJEČARSKIH ĐAKA: Osmislili organski pesticid iz čili papirke! Predstavljaće Srbiju na takmičenju u Turskoj

Srbija -

Dostignuća mladih u Srbiji tradicionalno je organizovalo "Učeničku kompaniju" u Beogradu, nacionalno takmičenje za inovaciju mladih, a prvo mesto i plasman na međunarodno takmičenje "Učeničkih kompanija" koje će se održati u Istambulu u julu osvojili su učenici zaječarske Gimnazije.

Ekipa zaječarskih Gimnazijalista osmislila je do sada neotkriven način proizvodnje pesticida.

1 / 3 Foto: Sajt Gimnazije Zaječar

Oni su osmislili "ZaČili" - proizvodnju organskog biopesticida iz čili paprike. Njihov proizvod bi mogao da od štetočina zaštiti biljke, a ujedno bi se zadržala oznaka ’organsko’. Na taj način, proizvođači organskih biljaka bi imali ogromnu korist.

U ovom finalnom takmičenju bilo je 20 ekipa iz cele Srbije koje su tokom tri dana imali prilike da predstave svoj proizvod na sajmu, potom odgovaraju na pitanja žirija, da bi na kraju prezentovali pred publikom.

Zaječar su, svojim "ZaČili", predstavljali učenici Gimnazije Mia Milosavljević (III3), Anđela Milosavljević (III4), Marija Stojanović (III4), Jovan Buzadžin (III3) i Pavle Vasiljević (II4), sa Mladenom Šljivovićem kao njihovim mentorom.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track