RASKRČENE ULICE U KRUGU "VISKOZE": Konačno odlaze opasne materije
Foto: Kurir/T.Ilić

RASKRČENE ULICE U KRUGU "VISKOZE": Konačno odlaze opasne materije

Srbija -

Oživeo je fabrički krug HK "Viskoza", bivšeg giganta hemijske industrije, danas opustošene gomile ruševina na više od sedamdeset hektara između Loznice i Banje Koviljače.

Radilo se na raščišćavanju ulica u fabričkom krugu, a juče se oglasilo Ministarstvo zaštite životne sredine (MZŽS) saopštenjem da je "započelo proces uklanjanja istorijskog otpada na lokaciji nekadašnje fabrike "Viskoza".

Loznica, opasne materije
foto: Kurir/T.Ilić

- Kako je izmeštanje opasnog otpada složen tehnološki proces, a svi objekti su u ruiniranom stanju, u toku je raščišćavanje terena kako bi se obezbedio pristup mašinama i pumpama za skupljanje i transport otpada. Procenjene količine otpada koji se još nalazi u ‘‘Viskozi’‘, a koji se bar po jednom parametru klasifikuje kao opasan u skladu sa domaćim zakonskim aktima, iznose oko 2.500 t. Evidentirano je i oko 2.000 metara kubnih nakupljene vode koja je ispitana i karakterisana kao neopasna otpadna voda. U ovom kompleksu je zaostala velika količina kontaminiranog materijala: razne neorganske soli, kontaminirani sorbenti na bazi aktivnog uglja, produkti sagorevanja, rastvori soli i možda najopasniji ugljen-disulfid u obliku vodene emulzije u bazenima – stoji u saopštenju MZŽS.

Ugljen-disulfid (CS2), koji će biti uklonjen iz "Viskoze", stoji dalje, nekoliko industrija koristi kao sirovinu ili materijal za izradu proizvoda, dok je njegov najveći korisnik industrija proizvodnje viskoznih vlakana. Po hemijskim karakteristikama, s obzirom da je odličan rastvarač, pri povećanoj koncentraciji hemikalija je koja je opasna po život jer deluje najviše na nervni sistem.

1 / 5 Foto: Kurir/T.Ilić

Konačan cilj jeste rešavanje višedecenijskog ekološkog problema Loznice, navodi MZŽS. Inače, radovi traju već nekoliko dana, a i pre oglašavanja MZŽS nezvanično se pričalo da je to priprema da se iz fabričkog kruga ukloni preostali CS2, odnosno opasne materije. Fabrika je u procesu prozvodnje koristila ovu opasnu materiju, a po prestanku rada u njoj je ostalo oko 550 tona CS2 za šta se saznalo tek posle velikog požara u decembru 2008. Onda je aktuelizovano sklanjanje CS2 iz Loznice i izmeštanje specijalnim kontejner–cisternama železnicom započeto sredinom 2010. ali posao nije okončan. U novembru 2019. objavljeno je da je ’’Viskoza’’ jedna od ukupno 32 industrijska postrojenja u Srbiji u kojima je otkriveno zagađenje i da je među prvim kontaminiranim lokacijama sa kojih će opasan industrijski otpad biti uklonjen.

Kroz ‘’Viskozu’’ je od 1952. do propasti prošlo više od 30.000 zaposlenih, krajem osamdesetih zapošljavala je više od 11.000 radnika. Proizvodnja je prestala početkom 2005, četiri godine kasnije uveden je i stečaj, a višedecenijska pljačka dovela je do toga da je iz nje odneto sve što vredi i ostali su jedino goli zidovi, pogoni bez krovova i danas je mesto gde se povremeno kriju migranti.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track