OVOGA PUTA SOMOVI SARAĐIVALI! Održana tradicionalna Somovijada kraj Malog Zvornika, evo kome je grizao najviše!
Foto: Kurir/T.Ilić

ZABACILO oko 80 ribolovaca iz Srbije

OVOGA PUTA SOMOVI SARAĐIVALI! Održana tradicionalna Somovijada kraj Malog Zvornika, evo kome je grizao najviše!

Srbija -

MALI ZVORNIK – Dvodnevno nadmetanje u lovu soma ‘’varalicom”, ‘’bućkom”, i dubinskim ribolovom, poznata ‘’Somovijada’’ završena je danas u sklopu tradicionalne manifestacije Dani sportsko-rekreativnog i kulturnog turizma - ‘’Drina je smisao života’’ na Zvorničkom jezeru.

Ovoga puta učestvovalo je oko 80 ribolovaca iz Srbije, ali i naše dijaspore u Švajcarskoj, Nemačkoj i SAD koji su došli da okušaju sreću na 26. ‘’Somovijadi’’.

somovi, Mali Zvornik
foto: Kurir/T.Ilić

Somovi su ovoga puta hteli na udicu, bilo ih je devet u meri, a dvadeset ulovljenih ispod nje pa nisu ni mereni. Najviše uspeha imao je Damjan Aleksić, iz Sremske Mitrovice, sa četiri ulova i ukupno 14.040 gram-poena, drugo mesto pripalo je Davoru Janjušiću iz Branjeva kod Zvornika, sa 7.880, a treće Vladimir Herić iz Novog Sada, sa ukupnim ulovom teškim 7.735 gram-poena i njima su dodeljene vredne nagrade.

somovi, Mali Zvornik
foto: Kurir/T.Ilić

- Učestvovao sam sigurno na više od polovine ‘’Somovijada’’ i ovde imam uspeha. Ne znam ni sam koliko sam puta bio prvi, drugi ili treći, poznajem teren i uglavnom ulove imam na istim mestima. Radim sa bućkom, a primetio sam što se tiče kolega da je sada korišćena manje nego prethodnih godina. Ovde rado dolazim i eto me i na narednoj ‘’Somovijadi’’ - kazao je Aleksić koji je imao peh da mu sa udice ‘’zbriše’’ som od bar petnaestak kilograma.

somovi, Mali Zvornik
foto: Kurir/T.Ilić

Od pre nekoliko godina na ovom takmičenju važe propozicije prema kojima se boduje zbirni ulov, a svi upecani somovi posle merenja i fotografisanja odmah se vraćaju u jezero po principu ‘’uhvati i pusti’’.

jato, ribe, somovi
foto: Printscreen

Posle ove ‘’Somovijade’’ ostao je na snazi rekord takmičenja od pre sedam godina, a rekorder je i dalje meštanin Nebojša Novaković sa ulovom od 13.720 grama i 122 santimetra. Malozvorničani su od 1998. pokrenuli ‘’Somovijadu’’ zbog priča da jezerske dubine kriju velike somove teške preko sto kilograma, ali do danas slična brkata grdosija još nije izvučena iz vode. Dok su ribolovci pokušavali da prevare somove na obali, u Sakaru, odvijalo se takmičenje u kuvanju riblje čorbe ‘’Zlatni kotlić’’.

somovi, Mali Zvornik
foto: Kurir/T.Ilić

Učestvovalo je pet ekipa, a po oceni stručnog žirija, najbolju čorbu imali su ‘’Kumovi” iz Beograda, ekipa ‘’Šaran” iz Petrovaradina je drugoplasirana, a ‘’bronzani’’ je ‘’Trio za Rio” iz Budišića. Manifestacija ‘’Drina je smisao života’’ traje od četvrtka, a sutra će, njenog poslednjeg dana, biti održana jedinstvena malozvornička regata na mirnim vodama, na trasi dugoj 22 kilometra, od Velike reke do Sakara. Šestočasovna plovidba počinje u 10 sati, a oko 16 časova regata treba da bude na cilju gde će biti nastavljeno druženje.

1 / 7 Foto: Kurir/T.Ilić

Organizatori manifestacije ‘’Drina je smisao života’’ su Turistička organizacija i Klub sportskih ribolovaca “Drinsko jezero”, a pokrovitelj Opština Mali Zvornik.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track