MANIFESTACIJA KOJA ŠTITI I SLAVI DUH UŽICA: Šljivovica, loza i divlja kruška pod kapom "Žestivala" (FOTO)
Foto: Z.G.

MANIFESTACIJA KOJA ŠTITI I SLAVI DUH UŽICA: Šljivovica, loza i divlja kruška pod kapom "Žestivala" (FOTO)

Srbija -

Međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa „Žestival“ počinje danas i trajaće narednih osam dana. Za osam dana festivala na omiljenim mestima Užičana – stara HE, Stari grad, Trg, u kanjonu reke Đetinje, u bašti GKC-a i plaži, odvijaće se koncerti, izložbe, promocije knjiga, ali i bazar proizvođača rakije, suhomesnatih proizvoda, meda, pletenih proizvoda, lekovitog bilja i drugog, kao i degustacije najveće komplet lepinje na svetu.

Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnice Užica, rekao je da punih osam godina Međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa „Žestival“ neguje i čuva sve ono po čemu su Užice i Užičani prepoznatljivi za generacije koje dolaze.

Žestival, Užice
foto: Z.G.

- Uz ovaj festival negujemo kulturu sećanja i duh Užica. Promocijom tradiconalnih vrednosti kroz 8 festivalskih dana promovišemo privredu, kulturnu i turističku ponudu, a proizvođačima autentičnih proizvoda pružamo priliku da postanu još vidljiviji i prepoznatljiviji na tržištu – rekao je Stojadinović.

Branislav Mitrović, predsednik Organizacionog odbora, kaže da kada su pravili „Žestival“ cilj je bio da mora biti koristan i da svaka aktivnost u „Žestivalu“ ima svoju ulogu.

- Upravo cilj „Žestivala“ je najpre da prepoznaje naše privredne potencijale pre svega u autentičnim proizvodima i naša uloga je da ih afimišemo i da povežemo sa ugostiteljskim i turističkim sektorom. „Žestival“ jeste turistička i kulturna manifestacija i svaki od ovih 12 sadržaja, koji će se desiti u osam dana festivala, ima svoju ulogu - rekao je Mitrović.

Žestival, Užice
foto: Z.G.

Ovogodišnji „Žestival“ obuhvata od izložbe autora užičkog akademskog slikara Radomira Vergovića „U skrivrenoj duši grada“, preko promocije knjige na Starom gradu „Hronika jedne užičke porodice“ od Marka Popovića, koncerta braće Teofilović ispred stare HE i izložbe i okruglog stola o Nikoli Tesli, izložbe fotografija nedavno preminulog kolekcionara Miloša Poznanovića „Staro Užice kroz odevanje“, pa Dani u prirodi u kanjonu reke Đetinje gde će ZIP lajn i vožnja kajacima biti po promitvnim cenama, promocije riznice blaga Karanske crkve i Karanskog jevanđelja, pa sve do Večernjeg užičkog bazara gde će biti izlaganje i degustacija autentičnih proizvoda i najveće komplet lepinje na svetu, sve uz zvuke tamburice, i Boemsko veče gde će se Užičani sećati svojih starih sugrađana.

Kurir.rs/Z.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track