Direkciji za obnovu Kolubarskog okruga preti gašenje

Šta će biti sa 10.000 objekata?

Direkciji za obnovu Kolubarskog okruga preti gašenje

Srbija -
Obnova Kolubarskog okruga, pogođenog zemljotresom 1998. godine, mogla bi da se završi za tri godine ukoliko bi Vlada Srbije, prema sadašnjim paritetima cena, obezbedila oko 700 miliona dinara

VALJEVO - Neizvesna je sudbina Direkcije za obnovu i izgradnju Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom 1998. godine.

Prema medijskim napisima, ta direkcija bila je na spisku onih institucija Vlade Srbije koje bi mogle biti ugašene. Zbog toga su predsednici šest opština Kolubarskog okruga zatražili da se, u tom slučaju, nađe modus za dovršetak obnove objekata oštećenih zemljotresom.

Taj zahtev je upućen Vladi Srbije, ali odgovora još nema, a predloženo je da se, u slučaju ukidanja Direkcije novac iz republičkog budžeta distribuira opštinama Valjevo, Mionica, Ljig, Lajkovac, Ub i Osečina.

Prema podacima Direkcije za obnovu Kolubarskog okruga, na spisku za izgradnju i obnovu objekata oštećenih zemljotresom u septembru 1998. je oko 3.000 kuća, a njih preko 1.000 je prioritet.

U 2012. je iz budžeta Srbije za te namene bilo namenjeno nepunih 180 miliona dinara. Tokom 2012. započet je 41 stambeni objekat, od kojih je 17 u mioničkoj opštini, gde je bio epicentar zamljotresa. Završeno je šest kuća.

Uz to, adaptirane su zgrade policijske stanica u Lajkovcu, vatrogasni dom na Divčibarama, zdravstvene ambulante u Valjevu i nekim od okolnih sela, izgrađena sportska dvorana na igralištu KK Student pored reke Ljubostinje u širem centru grada, započeta slična dvorana u Ljigu.

Procene su da bi se obnova Kolubarskog okruga mogla završiti za tri godine ukoliko bi Vlada Srbije, prema sadašnjim paritetima cena, obezbedila oko 700 miliona dinara.

Uz manjak novca, problem su i stalne promene kriterijuma i spiskova prioriteta, kao i činjenica da pojedine opštine, poput Lajkovca, insistiraju na ulaganjima u društvene, a ne u stambene objekte.

Trenutno, problem je i to što posle majskih izbora još nije konstituisan novi Savet direkcije, koji treba da izabere novog direktora.

Čeka se da Vlada Srbije, ukoliko direkcija "preživi", delegira tri člana u Savet od kojih će jedan biti i predsednik.Direkcija za obnovu Kolubarskog okruga osnovana je 1999. i tada je finansirana sa 0,05 odsto od svih transakcije kod tadašnjeg ZOP-a (SDK). Docnije, taj namet je ukinut, a budžetska sredstva smanjivana su svake godine.

Prema saznanjima Bete, najviše novca za sanaciju šteta od zemljotresa u Kolubarskom kraju izdvojeno je do 2000. godine. Za proteklih 14 godina javnosti nikada nije saopšten ukupan iznos izdvojenih sredstava solidarnosti. Pokretana je i istraga protiv pojedinaca iz Direkcije i njenih saradnika, što nije dovelo do osuđujućih presuda.

U zemljotresu, koji je Kolubarski okrug sa epicentrom u opštinama Mionica i Ljig, planinskom gredom Suvobor-Maljen pogodio 30. septembra 1998, a slične jačine ponovio se i 30. aprila 1999, prema prvom popisu, bilo je oštećeno preko 10.000 objekata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track